De Aquatrainer bij Lelymare Horses. Foto: Privebezit Fenna ElzingaDe Vitafloor stalunit bij Lelymare Horses.Jonge paarden in de opfok.
De Aquatrainer bij Lelymare Horses. Foto: Privebezit Fenna ElzingaDe Vitafloor stalunit bij Lelymare Horses.Jonge paarden in de opfok.

Fenna Elzinga: “Ik gun ieder paard een trainingsvakantie”

Algemeen

Of haar eigen succes in de internationale sport te wijten is aan de rustpauzes die haar paarden kregen, weet Elzinga niet. “Dat hangt natuurlijk van een heleboel factoren af. Ik vind wel dat het een stukje preventie is. Lelymare horses bestaat uit een opfok, een revalidatiecentrum en de paardenvakanties. Dat laatste is naar mijn idee echt de preventie van blessures. Je moet je paard ook rust geven om te zorgen dat hij niet overbelast raakt. Je ziet dat paarden snel gaan compenseren, maar er komt een punt dat die compensatie zorgt voor overbelasting ergens anders in het lichaam. Als je je paard regelmatig in de Aquatrainer zet, gaat het paard rechter lopen, zijn bespiering wordt gelijker en hij gaat zijn lichaam veel meer gebruiken.”

Advertisement
Toen Fenna Elzinga nog actief was in de internationale sport, viel het veel mensen op dat zij haar paarden regelmatig vakantie gaf. Steeds meer mensen brachten hun paarden voor een vakantie bij Lelymare Horses. Met die insteek begon ze het Horse Hotel, nu door de komoest van haar Aquatrainer getransformeerd tot trainingsvakanties voor paarden.

Rustpauzes

“Toen ik zelf nog actief was in de internationale reiningsport, heb ik twee keer op de wereldruiterspelen meegereden, dus ik was op hoog niveau actief”, begint ze te vertellen. “Ik vond wel dat mijn paarden ook hun rustpauzes moesten hebben, waarbij ze lekker op de wei konden. Dat werd wel opgemerkt, dus mensen wilden graag hun paard naar mij brengen voor een bepaalde periode. Dat was soms als eigenaren ‘s zomers zelf op vakantie gingen, maar ook in de winter wanneer ze vonden dat hun paard op hun eigen stal niet genoeg naar buiten kon. Zo is het Horse Hotel eigenlijk al in 2009/2010 ontstaan.”

Los houden en trainen

[caption id=”attachment_179768” align=”alignright” width=”300”] De Vitafloor stalunit bij Lelymare Horses.[/caption] Waar het in het begin vooral een vakantie voor het paard was, breidde Elzinga haar faciliteiten steeds verder uit. “In eerste instantie gingen de paarden de wei op en gingen ze in de stapmolen. In 2015 is daar de Vitafloor stalunit bij gekomen. Deze houdt de spieren los houdt en verbetert de bloeddoorstroming. Dat zorgt er voor dat paarden tijdens een vakantie niet helemaal terugvallen, waar eigenaren soms bang voor zijn.” Twee jaar geleden is er als kers op de taart een Aquatrainer bijgekomen. De Aquatrainer wordt niet alleen ingezet bij revalidatietrajecten, maar ook als sportondersteuning. “Toen is ook de naam trainingsvakantie ontstaan, want nu kunnen we vakantie combineren met onbelaste training.”

Rust en ruimte

“Lelymare Horses is een fijne plek qua rust en ruimte, dat willen we dan ook graag uitstralen. De paarden staan lekker de hele dag buiten, in overleg op de paddock of de wei. Het ligt er maar net aan wat het paard gewend is en wat de eigenaar wil. We bieden verschillende trainingspakketten aan, maar dat zijn vooral richtlijnen. Voor ieder paard kunnen we een programma op maat maken. Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen training en herstel. De pakketten variëren van drie keer per week in de Aquatrainer, met dagelijkse ondersteuning van de Vitafloor en stapmolen tot vakantiepakketten zonder Aquatrainer. De een brengt zijn paard wanneer hij of zij zelf op vakantie gaat, de ander voor een periode gerichte, onbelaste training zodat het paard verbetert. Er is dus voor ieder wat wils!”, klinkt ze enthousiast.

Veel meer zin

“Ik heb ook altijd bij mijn eigen paarden gemerkt dat ze na een rustpauze weer veel meer zin hebben om wat te doen”, vervolgt de amazone over de insteek waarmee ze haar bedrijf begon. “Het is niet alleen goed voor het lichaam, maar ook mentaal is het goed voor een paard om eventjes rust te hebben of om op een hele andere manier getraind te worden. Nu we de Aquatrainer hebben komen er ook meer sportpaarden. Zo gaat een paard niet van volledige training naar niets. De ruiters en amazones voelen na zo’n traningsvakantie wat het gedaan heeft met het paard. Het is dan super leuk om te horen hoe enthousiast ze zijn met de resultaten. Ik hoor vaak dat paarden meer in balans zijn en hun rug en achterhand beter gebruiken. Dat is wel het effect van de Aquatrainer en is daarna ook onder het zadel voelbaar.”

Compenseren

[caption id=”attachment_179769” align=”alignleft” width=”300”] Jonge paarden in de opfok.[/caption]

Waar alles begonnen is

Op dit moment is Elzinga zelf ook nog actief in de sport, al is ze nu wel iets minder fanatiek dan eerder. “Ik heb inmiddels een tweeling gekregen, dan verandert het wel een beetje. Ook het bedrijf is veel drukker geworden, dus dat vergt allemaal mijn aandacht. Als het vol staat hebben we wel  65 paarden staan. 45 daarvan staan in de opfok. De opfok staat wel los van de vakanties en de revalidatie. Zo krijgen die paarden alsnog heel veel rust.” Ze vervolgt: “Ik rijd nog wel elke dag en normaal gesproken rijd ik ook nog wedstrijden, maar niet meer op internationaal niveau. Het rijden is natuurlijk wel waar alles, inclusief het bedrijf, mee begonnen is. Ik vind het dan ook heerlijk om aan het eind van de dag zelf nog even op mijn paard te stappen.”

Blije paarden en ruiters

Wat Elzinga vooral zo leuk vindt aan haar werk, is dat ze veel enthousiaste reacties krijgt. “Ik hoop dathetbesef steeds meer komt dat een paard rust mag hebben en dat variatie in de training belangrijk is. Een paard moet ook paard kunnen zijn. Hoe hoog het paard ook in de sport loopt, en hoe duur hij ook is, het blijft een paard. Een wielrenner zit ook niet het hele jaar op de fiets, hij doet ook aan andere training.” Ze vervolgt: “Dat is hier ook het idee; afwisseling in de training bieden. Het is daarbij aan ons om te kijken wat het paard kan en wat hij nodig heeft. Dat gaat natuurlijk altijd in overleg met de eigenaren. We bespreken altijd waar de eigenaar tegenaan loopt. Dan hoor je toch vaak wel dat een paard op één kant wat moeilijker beweegt dan op de andere. De Aquatrainer kan hier enorm bij helpen, in combinatie met de rust van de ‘vakantie’ die de paarden krijgen. Ruiters voelen door deze combinatie vaak en groot verschil. En dat is uiteindelijk het doel: nog blijere paarden en ruiters in de sport”, besluit ze gemotiveerd.

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan. Foto’s: Privébezit Fenna Elzinga
De Aquatrainer bij Lelymare Horses. Foto: Privebezit Fenna ElzingaDe Vitafloor stalunit bij Lelymare Horses.Jonge paarden in de opfok.
De Aquatrainer bij Lelymare Horses. Foto: Privebezit Fenna ElzingaDe Vitafloor stalunit bij Lelymare Horses.Jonge paarden in de opfok.
De Aquatrainer bij Lelymare Horses. Foto: Privebezit Fenna ElzingaDe Vitafloor stalunit bij Lelymare Horses.Jonge paarden in de opfok.