Afbeelding
Foto: Shutterstock

FNV: ‘Geef medewerkers paardensport eindelijk een cao’

Algemeen
Advertisement
De FNV wil dat er een cao komt voor de paardensport. Een petitie die de vakbond heeft verspreid onder medewerkers op de maneges en in de stallen is al ruim 1.800 keer ondertekend.

Niet genoeg voor terug

Ingrid Koppelman, bestuurder FNV Sport & Bewegen: “Wij willen graag om tafel met de werkgevers. Het is hoog tijd dat die cao er komt voor de duizenden, vaak jonge mensen die werken op de maneges en in de stallen. Zij hebben zwaar en verantwoordelijk werk en doen dit met heel veel liefde voor de dieren. Daar zien ze nu niet genoeg voor terug. Ze verdienen een cao waarin is afgesproken dat ze een eerlijk loon krijgen, ze op normale uren en veilig kunnen werken, ze kunnen doorgroeien en later een goed pensioen hebben.”

Grote behoefte

Volgens de FNV is er onder de medewerkers veel draagvlak voor de cao. Onder de petitie die de vakbond begin dit jaar verstuurde, stonden in een mum van tijd meer dan 1.800 handtekeningen. “En dat was allemaal nog voor corona”, zegt Koppelman. “Daarna verschoof de aandacht - terecht - eerst naar dat virus, maar inmiddels komen er weer ondertekenaars bij. Dat laat duidelijk zien hoe groot de behoefte is aan goede afspraken voor paardensportmedewerkers.”

Gesloten wereld

Koppelman gaat nu eerst zoveel mogelijk medewerkers informeren en organiseren, onder andere via sociale media en nieuwsbrieven. “De paardenwereld is een vrij gesloten wereld en ook best verdeeld. Wij gaan zorgen dat de neuzen dezelfde kant op komen te staan, allereerst bij de mensen die met de paarden werken. We willen dat hun stem serieus genomen wordt en dat ze meer durven opkomen voor zichzelf.”

Keihard nodig

Julia (33) zegt dat een cao keihard nodig is. Zij werkte jarenlang in de sector. “Vanaf mijn achttiende. Ik was gek van paarden, maar ik moest op de gekste tijden werken en maakte hele lange dagen. Rond mijn dertigste was ik lichamelijk op en ben ik gestopt. Als je dan ziet wat je ermee verdient€¦ Ik heb er nooit echt wat van durven zeggen. Want ze zeiden: voor jou tien anderen.” In Nederland werken naar schatting tienduizenden mensen in de paardensport. Zij verzorgen, fokken en trainen de paarden, maken de stallen schoon, beheren de maneges, geven paardrijles en draaien de bardiensten. Bron: FNV Foto: Shutterstock