Vincent van Gasselt - Delacroix
Subtop Schijndel 2020
© DigiShots
Vincent van Gasselt - Delacroix Subtop Schijndel 2020 © DigiShots

Vincent van Gasselt: “Goed longeren is nog niet zo makkelijk”

Algemeen
Advertisement
Longeren is een onderdeel van de paardensport wat in alle disciplines en op alle niveau’s voorkomt. Zo is het bijvoorbeeld een belangrijke aanvulling op de training van Grand Prix-ruiter Vincent van Gasselt. “Ik longeer heel veel”, geeft hij enthousiast aan. “Hierbij bekijk ik per training en paard wat op dat moment de beste manier is”. Van Gasselt pakt longeren vaak mee in de training van Delacroix, het paard waar hij onlangs nog Grand Prix Special mee is gestart. "In tegenstelling tot de jongere paarden, gebruik ik longeren niet als werk voor hem. Als hij een dag vrij heeft zorg ik ervoor dat hij toch nog wat beweging krijgt, vaak is dit door hem te longeren aan het halster, zonder bijzet. Daarnaast vind ik het heel fijn als ik hem een dag na de wedstrijd kan longeren. Door middel van een rustige sessie zorg ik ervoor dat zijn spieren soepel en los blijven”.

Jonge paarden

De jonge paarden van Van Gasselt worden gemiddeld twee keer per week gelongeerd. Hierbij wordt per paard bekeken wat bij hem en de training past. "Dit is wel echt werken. Meestal begin ik zonder bijzet en laat ik ze in stap, draf en galop beide kanten om opwarmen. Als ze wat losser zijn in het lichaam bekijk ik per paard wat voor bijzet ze nodig hebben. Soms zie je dat als ze licht zijn bijgezet, je ze net iets meer bovenin moet zetten. Bij andere moeten ze juist iets meer erdoorheen, zodat ze wat ronder worden. Het is belangrijk om per paard te kijken wat ze nodig hebben. Het is niet per definitie zo dat ik alle paarden op dezelfde manier longeer€. Volgens Van Gasselt zitten er veel voordelen aan door het om deze manier te doen. “Voor jonge paarden is het een goede aanvulling en voorbereiding voor het werk onder het zadel. Ik vind het namelijk van belang om onbelast te kijken hoe ver ze zijn in de training en hoe ze hun lichaam gebruiken. Dat kan je natuurlijk heel goed zien aan de longe want je staat er bovenop. Op deze manier kan ik heel kritisch kijken, dat vind ik heel belangrijk€.

Zonder zweep

Van Gasselt legt uit dat hij heeft liefst zonder zweep traint. Zowel onder het zadel als tijdens de longeertrainingen. "Als paarden een zweep gewend zijn wordt het steeds moeilijker om die weg te leggen op het moment dat je de ring in gaat. Tot aan de Lichte Tour gaat dat nog wel, maar vanaf de Grand Prix zie je sommige paarden op dat moment als een kaartenhuis in elkaar zakken. Dat is gewoon zonde€. In plaats van een zweep gebruikt hij vooral zijn stem om commando's door te geven. "Ik zorg ervoor dat paarden ten alle tijden op mijn stemhulp reageren. Daar ben ik wel heel strikt in. Naar voren is naar voren en ho is ho€. De ruiter benadrukt dat een zweep niet per definitie slecht is. "Ik vind alleen dat het ook zonder moet kunnen. Delacroix heeft nog nooit een zweep om zich heen gehad sinds ik hem heb. Dat is echt het type paard waar ik op val€, geeft hij lachend toe. "Ze kunnen voor mij niet heet genoeg zijn€.

Onderschat

"Om mij heen zie ik dat vrijwel alle ruiters op hoog niveau longeren. Ik denk dat het vooral in de basisport nog wel eens onderschat wordt hoe belangrijk het is om goed te kunnen longeren. Vraag een keer hulp aan iemand die er verstand van heeft€, geeft Van Gasstelt als tip mee. "Goed longeren is nog niet zo makkelijk. Ik ben opgeleid door Coby van Baalen, die zegt altijd: €˜Longeren is iets wat je professioneel moet aanpakken'. Daar ben ik het volledig mee eens!€. Om het longeren te stimuleren en je te helpen tijdens het trainen hebben wij de Hoefslag@Home-longeerchallenge opgericht. Bij Hoefslag@Home film je je trainingen gewoon bij je thuis. Je krijgt binnen drie dagen uitgebreide feedback én je maakt kans op een privéles van het door jou gekozen jurylid. Ben je benieuwd? Klik dan hier voor alle informatie! Bron: Hoefslag Foto: Digishots