Algemeen

Foto: Remco Veurink
  • aangepast 29 juni 2021 18:25

Platform paardengriep.nl: vrijwillig meldsysteem voor besmettelijke ziektes

Achter de schermen van het platform paardengriep.nl wordt hard gewerkt. Dit nieuwe platform moet namelijk een vrijwillig meldsysteem worden, dat paardenhouders en -eigenaren informeert over besmettelijke paardenziektes.

Meldplicht

In mei lanceerde men een dummy website, waaruit veel reacties van partijen die een samenwerking aan willen gaan voortkwamen. Dat geeft vervolgens een positief effect aan de kwaliteit van informatie en het systeem. Voor de paardensector in Nederland geldt geen meldplicht voor paardenziekten, omdat daarbij meestal geen sprake is van humaan besmettingsgevaar. Echter zijn er wel adviezen bekend over wat te doen bij een uitbraak. Met name equine influenza, droes en rhinopneumonie zijn zeer besmettelijk en komen regelmatig voor in Nederland.

Vaccinatie

Ook het vaccineren tegen de bovengenoemde ziektes is niet verplicht in Nederland. Als belangrijkste preventie- en bestrijdingsmaatregel moeten paardenhouders en -eigenaren in het geval van uitbraak zo snel mogelijk een melding maken. Daarnaast dienen de betreffende stalhouder(s) maatregelen te nemen om verdere besmetting te voorkomen. Omdat de wens om ziekten te melden en elkaar tijdig te informeren onder paardenhouders en -eigenaren groeit, kwam de LTO-vakgroep Paardenhouderij met het idee om een online meldpunt op te zetten waar paardeneigenaren vrijwillig een melding kunnen doen. Mede dankzij paardengriep.nl zullen paardenhouders zelf een goede inschatting kunnen maken van de maatregelen die ze kunnen nemen om de gezondheid van hun dieren te beschermen.

Kennis

Daarnaast voorziet het platform kennis voor paardenhouders en -eigenaren met betrekking tot paardengezondheid. Verder kan men data verzamelen om het actueel handelen rondom besmettelijke paardenziekten in beeld te brengen. Daarmee wordt het meldpunt een kennisportal op het gebied van paardengezondheid voor paardenhouders en -eigenaren.   Bron: LLTB Foto: Remco Veurink [adrotate banner="975"]

Advertisement

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Advertenties