Afbeelding
Foto: FEI

FNRS maakt zich hard tegen verlenging garantietermijn

Algemeen
De lidstaten moeten de nieuwe EU-richtlijn uiterlijk op 1 juli 2021 hebben omgezet in nationale wetgeving. Die wetgeving treedt vervolgens per 1 januari 2022 in werking.

Garantietermijn van een jaar

De nieuwe EU-richtlijn schrijft een garantietermijn van een jaar voor, wat het risico voor de verkopende partij aanzienlijk vergroot. Dit betekent dat een verkoper nog tot een jaar na de verkoop van het paard kan worden geconfronteerd met een succesvolle ontbinding van de koopovereenkomst door de koper. Een lidstaat mag de garantietermijn in zijn nationale wetgeving ook vaststellen op twee jaar. De Nederlandse wetgever heeft daar in het wetsvoorstel niet voor gekozen.

Uitsluitingsclausule

Ook mogen de lidstaten koopovereenkomsten met betrekking tot levende dieren uitzonderen, waardoor (onder andere) de verlengde garantietermijn daarvoor niet zal gelden. De Nederlandse wetgever heeft daar vooralsnog niet voor gekozen. De FNRS is samen met de leden uit de Sectorraad, met de Overheid en met het European Horse Network in overleg om voor de paardenhandel een uitsluitingsclausule op te nemen. Bij de paardenhandel is immers geen mogelijkheid om alle gebreken bij leven voorafgaand aan de koop te onderzoeken en vast te stellen. Tevens kan het gebruik, de omgang en een veranderende omgeving gebreken veroorzaken of aan het licht brengen die eerder niet zichtbaar waren. Bron: FNRS Foto: FEI