Afbeelding
De Hoefslag

Kyara Varga: 'Ik kon Power of Pride niet uit mijn hoofd zetten”

Dressuur
Advertisement
Nadat Kyara Varga noodgedwongen afscheid moest nemen van haar vorige paard, besloot ze een ervaren eventingpaard kopen om gelijk mee de sport in te kunnen. Na lang zoeken kwam ze terecht bij Power of Pride, die eigenlijk alles had wat ze niet zocht. Hij kwam rechtstreeks uit Ierland waar hij jarenlang verwaarloosd en mishandeld is. Ondanks dat eventingrijden er de eerste tijd niet inzat, wist de amazone dat ze de ruin een kans moest geven. Vanwege een blessure heb ik de sport nooit echt goed op kunnen pakken met mijn vorige paard. Toen we eenmaal zo ver waren dat we het door konden zetten, verongelukte ze in de cross€, blikt de amazone terug naar het vreselijke moment dat ze plotseling afscheid moest nemen van haar paard. "Het was erg verdrietig, maar ik wist dat als ik een nieuw paard zou willen, ik mijn ambities in de eventing waar zou kunnen maken€.

Grote gok

Een tijd na het ongeluk besloot de amazone op zoek te gaan naar een nieuw paard. "Ik wilde mijn hart volgen en een paard kopen waar ik succesvol mee kon worden, totdat ik Power online zag staan. Hij kwam uit Ierland, was verwaarloosd geweest en was niet wat ik zocht, maar ik besloot toch bij hem te gaan kijken. Toen ik hem zo aantrof vroeg ik me echt af hoe en waarom mensen zo met hun paard om kunnen gaan, want het kon echt niet hoe hij er op dat moment uitzag. Toch zag ik iets in hem€. In de dagen die volgoeden probeerde Varga zeven andere paarden uit, maar ze kon Power niet uit haar hoofd zetten. "Ik voelde iets bij hem en ik zag echt wat in hem wat ik bij andere paarden niet zag, dus ik besloot een grote gok te wagen en hem te kopen€. Zodoende heeft ze hem opgehaald bij zijn voormalige eigenaren. "De eerste weken thuis waren echt een drama. We deden 1,5 uur om hem te vangen in de wei, konden zijn hoeven niet uitkrabben en was echt bang voor alles. Zelf de normaalste dingen als poetsen, dekens opdoen of longeren wilde hij niet, het hele vertrouwen in mensen was weg€.

Talent

Stapje voor stapje ging het beter tussen Varga en de ruin, dus na een tijdje besloot ze voor het eerst op zijn rug te gaan zitten. "Hij was nog niet beleerd toen ik hem kocht, dus we hebben heel rustig aan gedaan. Vanaf de eerste minuut voelde het vertrouwd om hem los door te bak te rijden, zonder lijn eraan, en dat heeft beter uitgepakt dan dat iemand ooit heeft gedacht. Toen ik hem kocht lachte iedereen me uit, maar ik kon laten zien dat het wel zou lukken en dat hij wél talent heeft. Het moet alleen bevestigd worden, en dat zou lukken zodra Power vertrouwen in zichzelf zou krijgen€. "Ik ben ervan overtuigd dat als een paard slechte ervaring heeft meegemaakt in zijn leven, je hem moet laten zien dat er ook leuke ervaringen bestaan. Na drie keer in de bak te hebben gereden, heb ik hem meegenomen naar buiten. Elk weekend zijn we op buitenrit gegaan, waardoor hij echt plezier kreeg in het rijden. Hierin heb ik veel gewerkt met stem en beloningen, zo heb ik hem laten inzien dat hij fouten mag maken en dat het niet erg is als hij iets verkeerd doet. Als hij stopt voor een boomoestam en hij aangeeft dat hij die hoogte niet aandurft, dan pakken we gewoon een volgende hindernis, zonder daar een punt van te maken. Op deze manier hebben we heel veel vertrouwen opgebouwd, waardoor hij nu makkelijk een B-cross aan zou kunnen€.

Afstamming

Varga en Power zijn pas een half jaar een combinatie, dus ondanks hun ambities doen ze het rustig aan. "Het plan om aan het eind van het jaar een oefencross te rijden is zeer zeker€, vertelt de amazone gedreven. "Ik wil mensen laten zien dat een goed sportpaard niet altijd een bekende afstamming hoeft te hebben. Als je echt een goede band hebt met je paard zou je al heel ver moeten kunnen komen€. Zelf had ze nooit verwacht dat dit alles haar zou lukken. "Het zou een weg worden van jaren, had ik op gerekend. Voor nu is mijn doel om een keer Nederlanse Kampioenschappen in de eventing te rijden, en dat moet hoogstwaarschijnlijk haalbaar zijn€. Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan. Foto's: Sanne Vissers
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding