Afbeelding
De Hoefslag

Ralph van Venrooij: “Groot aantal Totilas nazaten zeer getalenteerd”

Dressuur
Advertisement
Vorig weekend stonden bij selectiewedstrijden dressuur in Tolbert drie kinderen van de legendarische hengst Totilas op het podium. Mogelijk gaan de nazaten van het grensverleggende dier de komende jaren medailles veroveren op de grote kampioenschappen. “Dat zou zomaar kunnen”, zegt Ralph Van Venrooij, hoofd fokkerijzaken bij het Nederlandse stamboek KWPN tegen RTL Nieuws.

Juiste genen

Van Venrooij vertelt “Het gaat in de fokkerij bij het uitkiezen van hengst en merrie om de juiste combinatie. Zijn de juiste genen aanwezig? Een paard moet functioneel en goed gebouwd zijn. Talent speelt een voorname rol. Maar de instelling, de bereidheid om te werken voor de ruiter is doorslaggevend.”

Exceptionele kwaliteiten

Dat laatste ziet Van Venrooij bij de €˜jonge Totilassen' terug. De wil om er iets van te maken. “Dat leidt misschien niet direct tot indrukwekkende prestaties. De kwaliteit zie je vaak pas op latere leeftijd terug. Niet al als veulen. Als jong paard was Totilas ook niet zo opvallend. De opleiding die Totilas kreeg was de juiste en alleen dan komen de exceptionele kwaliteiten van een paard onder een topruiter in de ring tot uiting.”

Zeer bovengemiddeld getalenteerd

Een paard dat kippenvel veroorzaakt, aldus Van Venrooij over Totilas. “Twee jaar geleden liep Totilas bij een KWPN-hengstenkeuring in Den Bosch met enkele van zijn zonen. Dan zie je dat hij nog steeds heel veel emotie oproept bij de mensen. Dat was geweldig. Of zijn kinderen beter worden? Laten we niet vergeten dat Totilas exceptioneel was. Maar een groot aantal van zijn nazaten is absoluut zeer bovengemiddeld getalenteerd. En inmiddels hebben wij ook al vijf zonen en zeven kleinzonen kunnen goedkeuren als dekhengst.”

Nakomelingen

Er zijn ingewijden die denken dat er momenteel al 1500 kinderen van Totilas rondlopen, die inmiddels ook al nakomelingen hebben voortgebracht. Van Venrooij durft geen aantallen te noemen, maar bij het KWPN zijn er 400 nakomelingen geregistreerd. En er zullen er zeer waarschijnlijk nog de nodige volgen. Sperma van de hengst is ingevroren.

Momentopname

Een €˜kleine' Totilas straks op het podium in Tokio? Van Venrooij: “Daar is zeker een kans op. Al zullen andere paarden zich ook doorontwikkelen. Het blijft een momentopname, succes is ook afhankelijk van hoe goed je concurrent op dat moment is. Maar het is mogelijk. En Parijs 2024 wordt dan de volgende stap.” Bron: KWPN Foto: Digishots