Afbeelding
De Hoefslag

Situatie in Valencia schrijnend: niet genoeg dierenartsen, medicatie en harnassen

Algemeen
Advertisement
De Rhino-uitbraak op het terrein van CES Valencia is verre van onder controle, meldt Wendy Scholten via haar website. Op zondagmiddag werd de internationale tour tijdens de Grand Prix stilgelegd vanwege een rhino-uitbraak. Een deel van de ruiters was al vertrokken met hun paarden. Toch staan er nu, een week later, nog 150 paarden op stal die niet mogen vertrekken en waar onvoldoende zorg voor beschikbaar is.

Niet genoeg middelen

De FEI liet op vrijdag weten dat er toen nog 72 paarden klinische symptomen van EHV-1 vertoonden. Zeventien van de 47 geteste paarden waren positief op Rhinopneumonie. De siruatie op het terrein loopt ondertussen uit de hand. Er waren oorspronkelijk dertig harnassen beschikbaar om paarden op de been te houden. Dit zijn er echter niet genoeg voor alle paarden die getroffen zijn. Er worden paarden weggevoerd en enkele anderen zijn al overleden. Er zijn te weinig dierenartsen op het terrein en er is niet genoeg medicatie.

Koortsvrije paarden afzonderen

Zaterdagavond kregen ruiters die ter plekke zijn eindelijk voor elkaar dat de 48 koortsvrije paarden verplaatst werden, zodat ze niet meer in de buurt van de 102 paarden met koorts stonden. Scholten belde Melvin Greveling, ruiter en vriend van Micky Morssinkhof. "Koortsvrij betekent niet automatisch virusvrij, dus we zijn nu samen met een andere ruiter zelf PCR-testen aan het doen." Het stel is met twaalf paarden naar Valencia afgereisd. Alle handelingen die ze uitvoeren bij de paarden, worden nauwlettend in de gaten gehouden door aanwezige politieagenten op het concoursterrein. De familie Morssinkhof heeft via Paardenkliniek De Watermolen extra medicatie en een harnas ontvangen. Dit stuurden ze per direct via een koerier richting Spanje. "De harnassen hebben we niet nodig voor onze eigen paarden. We hadden er wel meer willen sturen, maar ze waren niet te vinden in de omgeving", probeert Eric Morssinkhof een bijdrage te leveren.

Speelde al eerder

Henk Nooren was ook afgereisd naar Valencia. Hij verbaast zich allerminst over de uitbraak. 'In de volbloedwereld speelt dit al vanaf november, dus het was wachten tot het onze concoursen zou bereiken. Hoe meer we van die tours doen, met duizenden paarden uit heel veel verschillende landen op een locatie voor weken aan een stuk, hoe groter de kans is op dit soort uitbraken. In Frankrijk is het al verplicht is om te vaccineren tegen Rhino, maar bij ons nog steeds niet. Dat is al heel opmerkelijk." "En dan hebben we het nog niet eens over de fraude die gepleegd wordt met het invullen van de gebruikelijke influenza-injecties", vervolgt hij. "Ik heb hierover tien dagen geleden nog aan de bel getrokken bij de FEI. Zolang mensen het enten niet serieus genoeg nemen, komen we niet van dit probleem af. Net als dat er volop gefraudeerd wordt met fake Covid-tests, zodat men toch nog kan vliegen. Het indammen van dit soort virussen wordt dan wel heel lastig.' Foto: Archieffoto

[adrotate group="122"]