Afbeelding
De Hoefslag

Paarden steeds populairder als therapiedieren

Algemeen

Voorheen zette Hulphond Nederland met name hulphonden in voor mensen met PTSS, maar uit nieuwe inzichten blijkt dat een hulphond niet altijd het beste middel is voor de verwerking van zware trauma's, vertelt Rudolph Strickwold van de stichting. "Er ontstaat een afhankelijkheidsrelatie tussen mens en hond, terwijl wij mensen juist de regie over hun eigen leven terug willen geven."

Advertisement
Herstellen van een trauma of andere psychische klachten door middel van therapie met honden en paarden is sinds kort mogelijk. De therapievorm is bedacht door Hulphond Nederland en vindt plaats in het Domingo House. Dat is een nieuw therapeutisch centrum waar naast coaches, ook paarden en honden worden ingezet. Bij het Domingo House kunnen mensen met traumaklachten of posttraumatische stressstoornis (PTSS) en jongeren met ontwikkelingsstoornissen en psychiatrische problematiek terecht.

Hulphonden

Hulppaarden

Paarden kunnen ervoor zorgen dat mensen die het lastig vinden om over hun emoties te praten eerder met hun gevoel in contact komen, vertelt Strickwold. "Paarden zijn vluchtdieren en komen alleen naar je toe wanneer ze zich veilig voelen. Ze spiegelen jouw gedrag. De cliënt moet dus eerst ontspannen voordat hij of zij contact kan maken met het paard."

Honden zijn op hun beurt prooidieren. "Ze worden met verbale communicatie aangestuurd, waarbij het belangrijk is om grenzen aan te geven. Zo kan de cliënt daarmee oefenen." De combinatie van therapie met deze twee diersoorten is uniek en gebeurt volgens Strickwold nog nergens ter wereld. "Bij veel mensen zien we snel vooruitgang. Soms is er al een doorbraak na twee sessies, terwijl ze in voorgaande trajecten vastliepen."

Kwaliteitskeurmerk

Hoewel het voor cliënten goed lijkt te werken, wordt er vanuit verschillende hoeken kritisch gekeken naar naar het gebruik van dieren bij therapie. Deze vorm is in korte tijd ontzettend populair geworden, weet hoogleraar antrozoölogie Marie Jose Enders. Zij onderzocht de inzet van dieren bij coaching en therapie en zegt dat er wildgroei is ontstaan. "Er zijn in Nederland alleen al zevenhonderd paardencoaches actief, van wie velen zonder de juiste papieren." Sinds januari 2020 is er een kwaliteitskeurmerk. Mensen die met dit vak bezig zijn, moeten zich wat Enders betreft inschrijven in een kwaliteitsregister.

Hulphond Nederland kan zich daarin vinden. "Onze therapeuten zijn psychologen en andere zorgverleners uit het maatschappelijk werkveld. De mensen die met de dieren werken, zijn hiervoor opgeleid en hebben ruime ervaring met zowel paarden als honden", reageert Strickwold.

Zorgverzekeraars

Het Radboudumc in Nijmegen onderzoekt nu de resultaten van de pilots van Hulphond Nederland, zodat deze wetenschappelijk onderbouwd kunnen worden.

Vanaf volgend jaar zou de behandeling vergoed moeten worden door verschillende zorgverzekeraars.

Bron: Domingohouse / EenVandaag Foto: Istockphoto