Afbeelding

Alternatieven voor de stang & trens in de Z1.

Algemeen Opvallend

In het licht van de onlangs aangepaste regelgeving binnen de paardensport, die het gebruik van de stang en trens combinatie vanaf 1 april 2024 naar het Z2-niveau verplaatst, worden ruiters die uitkomen in het Z1-niveau geconfronteerd met de noodzaak om geschikte alternatieven te vinden. Deze alternatieven dienen zowel aan de reglementaire eisen te voldoen als effectief bij te dragen aan de rijambities. Er heerst veel vraag naar bitopties die een vergelijkbare werking bieden als de stang en trens, zonder de regels te overtreden. Hoewel de meeste ruiters bekend zijn met standaardopties zoals de bustrens, geeft Veroniek Pieper van de bittenshop vandaag aandacht aan een effectief maar minder bekend alternatief: het baucher bit, ook wel bekend als het hanging cheek bit.

Advertisement

Aanpassing regelgeving

Veroniek begint: “Ik krijg veel berichten van ruiters die nu Z1 rijden op stang & trens en of nog met man en macht proberen naar het Z2 te mogen promoveren of toch wel lichtelijk balen. Laten we eerlijk zijn. Het uitgangspunt is natuurlijk om met een zo vriendelijk mogelijk bit te kunnen rijden. Ik snap dan ook zeker dat de KNHS deze nieuwe regel heeft ingevoerd. Echter is het wel fijn voor ruiters die nu stang & trens gewend zijn dat er een alternatief is die net iets meer biedt dan bijvoorbeeld een bustrens. Ook biedt het bit dat ik hiervoor aanraadt: het baucher bit, voor ruiters die nu nog op trens rijden maar later over willen stappen naar stang & trens een goede tussenstap om gewend te raken aan een bit met hefboomwerking. 

Het baucher / hanging cheek bit

Het Baucher bit, of hanging cheek bit, wordt gewaardeerd in diverse takken van de paardensport vanwege zijn unieke kenmerken. Dit bit biedt een mildere hefboomwerking dan bijvoorbeeld een dressuurstang, maar biedt wel wat hefboomwerking. Het design van het baucher bit omvat een bovenste ring om het bakstuk aan vast te maken en een grotere ring aan het mondstuk voor de teugel, waardoor een zachte hefboomwerking ontstaat die invloed heeft op de mondhoeken van het paard.

De werking van het uitgelegd

De subtiele hefboomwerking van het baucher bit verhoogt de druk op de mondhoeken van het paard bij druk, wat een ideale oplossing biedt voor ruiters die meer controle zoeken dan een standaard trens kan bieden, maar zonder de intensiteit van een dressuurstang. Ook haalt het design van de baucher de druk iets af achter de oren. Dit evenwicht maakt het baucher bit nu al een favoriet onder Z1 ponyruiters waarbij de stang en trens nooit was toegestaan. “Onder paardenruiters is dit bit nog niet erg bekend” zegt Veroniek. “Echter is dit een goed alternatief voor veel ruiters die gewend zijn Z1 op stang en trens te rijden.”

Varianten en personalisatie van het baucher bit

Het Baucher bit is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en van verschillende materialen. Er zijn enkel- en dubbelgebroken mondstukken of stangvarianten op de markt. Qua materiaal is er natuurlijk metaal maar ook kunststof, dat zachter is dan metaal, met of zonder tongboog, voor een subtielere inwerking en voor paarden die wat gevoeliger zijn in de mond. Voor advies op maat over welk Baucher bit het beste aansluit bij de behoeften van jou en je paard mag je de bittenshop altijd een bericht sturen.