Afbeelding

Duits wetsvoorstel gepresenteerd om wolven gemakkelijker te laten afschieten na vele incidenten

Algemeen Wolvenleed

Minister Lemke presenteerde nieuwe plannen over het houden van de wolf in Duitsland. Het voorstel moet nog worden aangenomen, maar is eenvoudig te implementeren. Het wetsvoorstel schrijft dat het zonder DNA-bewijs mogelijk moet zijn om op wolven te schieten binnen een straal van een kilometer rond de plaats delict binnen 21 dagen. 

Advertisement

Aanvallen op paarden

Het is de bedoeling dat de nieuwe regeling alleen van kracht wordt als de wolf dieren heeft verscheurd of gedood. Het doel is om de nieuwe wetgeving in de weideperiode van 2024 aangenomen te hebben. In het voorjaar van 2023 vonden echter ook aanvallen op paarden door wolven plaats, bijvoorbeeld op een open stal in Aurich of een Trakehner in het zuiden van Hamburg.

Toename van 29%

In 2022 is bewezen dat 30 paarden in Duitsland het slachtoffer zijn geworden van een wolf. In totaal schat het federale documentatie- en adviescentrum voor wolven (DBBW) dat er 4.366 dieren door wolven zijn gedood. Er werden 1.136 incidenten geregistreerd. Dit betekent dat het aantal aanvallen in 2021 in heel Duitsland met 17 procent is toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor, en dat het aantal aangevallen vee zelfs met 29 procent is toegenomen.

Bron: ST-Georg