Marlou met Jasmijn
Marlou met Jasmijn Noa Louana

Marlou Boerema: “Ik reed voor de buitenritten”

Dressuur

Marlou Boerema begon op haar zesde met het rijden bij een manege. Toen ze wat meer wilde dan alleen die lessen begon de zoektocht naar een verzorgpony. Zo kwam ze in 2019 uit bij de arabische merrie Jasmijn. Deze was toen 23 jaar en stond al een paar jaar stil. “Ik ben een jaar lang alleen maar wezen poetsen en longeren. De mensen op stal zeiden dat ze niet gereden kon worden. Ze had ook geen zadel.”

Advertisement

Rijden

Op een dag besloot Marlou om het rijden toch een kans te geven zonder zadel. Dat ging ook gelijk heel goed. Er werd een barebackpad aangeschaft en het duo ging samen lekker door de weilanden crossen. Haar leeftijd was Jasmijn niet aan te zien. “Een jaar later heb ik een zadel gekocht en zijn we begonnen met een beetje dressuurmatig rijden. We hebben ook een tijdje les gehad, maar dat paste niet bij ons. Jasmijn vond het heel erg moeilijk en snapte het niet.”

In 2021 kocht Marlou Jasmijn over en werd het haar eigen pony. In dat jaar maakte ze ook vooral veel buitenritten langs de IJssel. Dat deed ze samen met een vriendin en haar pony, die de halfzus van Jasmijn was. “Toen overleed de moeder van Jasmijn en een paar maanden daarna de pony van mijn vriendin ook. Daarna ben ik al snel gestopt met het rijden van Jasmijn. Ik deed dat namelijk vooral voor de buitenritten.”

Medische geschiedenis

Jasmijn heeft ondertussen ook de nodige medische geschiedenis achter de rug. Twee jaar geleden kreeg ze een slokdarmverstopping. Marlou was erbij toen dit gebeurde. De dierenarts werd gebeld, maar deze wilde in eerste instantie nog niet komen. Gelukkig kon Jasmijn uiteindelijk zelf de verstopping uitspugen. Jasmijn heeft ook te maken gehad met baarmoederontsteking. “Het leek eerst op hengstigheid, maar omdat ze ook koliek achtige symptomen had hebben we de dierenarts laten komen. Die zag al snel dat het om een baarmoederontsteking ging. Meestal komt dat alleen voor bij drachtige merries.” Op oudejaarsdag 2023 kreeg Jasmijn ook nog echt te maken met koliek. “Ik denk dat het door de stress kwam, maar dat weet je natuurlijk nooit zeker.”

Levi

Jasmijn is inmiddels van haar welverdiende pensioen aan het genieten. Marlou rijdt ondertussen nog steeds op de manege, en ze heeft een bijrijdpaard. De Fjord Levi rijdt ze twee keer per week. “De eigenaar rijdt nog niet zo lang, dus ze zochten iemand die ervaring had en Levi een beetje kon trainen. Ik rijdt vooral in de bak en ga ook weleens op buitenrit.” Voor de toekomst lijkt het Marlou wel leuk om misschien ook nog wedstrijden te gaan starten.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto: Noa Louana