Iris en Sietske
Iris en Sietske Myquestrianmedia

Iris Kuipers: “Geniet van de mooie momenten”

Dressuur

De negentienjarige Iris Kuipers heeft het paardenbloed van haar moeder geërfd. Op zevenjarige leeftijd begon ze zelf met lessen bij een kleinschalige stal. Toen deze stal in 2019 tot een stop kwam, kwamen alle paarden te koop staan. Hierbij zat ook de toen veertienjarige Fries Sietske.

Advertisement

Sietske was een paard waar Iris en haar moeder beide al veel op gelest hadden. Het was een lief paard wat zowel moeder als dochter een heel veilig gevoel gaf. Daarom was dit het paard dat zij besloten te kopen.

Eigen paard

“Er zat één voorwaarde aan de koop, Sietske was op dat moment drachtig van een veulen en die moest nog geboren worden. Maar bij een bevalling kunnen er natuurlijk wel een aantal zaken foutgaan, dus als de bevalling goed zou gaan zouden we Sietske kopen.” Gelukkig verliep de rest van de dracht en bevalling soepel en zo werden Iris en haar moeder eigenaar van Sietske.

Iris was door haar moeder al goed gewaarschuwd over de zorg en tijd die hoort bij het hebben van een eigen paard. “Dat was wel iets waar ik heel goed over na moest denken.” Door Sietske werd haar grootste droom, het hebben van een eigen paard, werkelijkheid. “Ik wilde gewoon kijken hoe ver ik kwam in het dressuurmatig rijden, maar ook buitenritten rijden, lekker naar het bos en strand met een stalgenootje.”

Problemen

Sietske was eerst erg in zichzelf gekeerd en ze moesten echt even aan elkaar wennen. Het duurde even voor Sietske zich begon open te stellen. “Het was een heel standaard paard dat gewoon z’n dingetje deed en verder nergens echt aandacht aan besteedde. We moesten elkaar echt wel leren kennen.”

De grootste problemen voor het tweetal kwamen later pas. “In het voorjaar van 2021 is Sietske in de sloot gevallen, en ik ben bijna mijn paard kwijtgeraakt. Mijn stalgenootje had haar om negen uur ’s avonds gevonden en toen was ze al helemaal uitgeput.” Het had nogal wat voeten in de aarde om Sietske uit de sloot te kunnen krijgen. De brandweer werd gebeld, maar deze kreeg het niet alleen voor elkaar. Uiteindelijk kwam een boer te hulp met zijn tractor en zo kon het paard om 12 uur ’s nachts bevrijd worden. “Toen moest ze opstaan, maar ze was zo uitgeput dat ze dat niet deed. Dus toen zei de dierenarts tegen mij dat als ze niet opstond hij niks anders kon dan haar een spuitje geven.” In eerste instantie kwam Sietske niet overeind, totdat Iris haar stem verhief en het paard haar hoorde. Hierna kwam ze gelijk overeind. “Uiteindelijk zei iedereen tegen mij dat dat echt een bijzonder moment was. Sindsdien is ze zo op mij gericht en zo open naar mij. We zijn nu de dikste vriendinnen.”

Hoever gaan we

De medische geschiedenis van Sietske was hiermee nog niet ten einde, want in de zomer van 2021 werd het paard hoefbevangen. Ze mag nu nog maar heel beperkt op gras staan en dat was wel een grote omschakeling. Vorig jaar april speelde het volgende probleem weer op: een einschuss been. “Ze heeft met 40 graden koorts gestaan, toen zag ik echt mijn paard wegzakken. Ik heb haar nog nooit zo ziek gezien, er zat geen leven meer in. Toen heb ik er ook wel over nagedacht, hoever gaan we.” Wonder boven wonder knapte Sietske op doet ze nu de leukste dingen samen met Iris. Toch hebben al deze ervaringen bij Iris wel voor veel bewustzijn gezorgd en ze is erg dankbaar naar alle mensen die hebben geholpen om te zorgen dat Sietske er nog is.

Genieten

“We genieten heel erg van elkaar en hebben verder geen ambities. Sietske heeft mij heel erg laten zien dat je van elke dag moet genieten met een paard, het kan zomaar klaar zijn.” De grootste droom die Iris nog heeft is om samen met Sietske op vakantie te gaan, met een vriendin en haar pony erbij en lekker kunnen rijden.

“Wat ik iedereen wil meegeven is, als je een paard hebt, geniet ervan. Geniet van de mooie momenten en geniet elke dag dat hij bij je is.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.  

Foto: Myquestrianmedia