Daphne Engels en Eefke
Daphne Engels en Eefke Foto: DG Photography

Daphne Engels: “Ik zie nu pas in hoe moeilijk het was”

Dressuur

Daphne Engels (19) is dolgelukkig met haar Eefke van de Smokkelaer Z (v. Eldorado P), ondanks dat ze niet had verwacht dat na het lange wachten dít het paard zou worden waarmee haar ouders akkoord zouden gaan. Na ups en downs hebben de twee elkaar inmiddels helemaal gevonden.

Advertisement

Daphne reed vanaf haar elfde op de manege, leasde pony’s en ging vervolgens de opleiding bedrijfsleider paardensport en -houderij doen. In het eerste jaar liep ze stage bij een opfokbedrijf, waar ook haar instructrice van de manege werkte. “Daar ben ik heel onverwachts Eefke tegen gekomen”, vertelt Daphne aan Hoefslag.

Onverwacht

“In de tussentijd was mijn moeder ook begonnen met lessen op de manege. Ik had verwacht dat, als er een paard zou komen, het een braaf en bevestigd paard zou worden. Dan zouden we hem samen kunnen delen. Maar Eefke was bijna drie en kende nog niets. Toch vond mijn instructrice het wel wat voor mij, en dat vertelde ik thuis natuurlijk. Ik dacht er niet veel bij, dit zou het toch nooit worden. Dat veranderde toen mijn ouders drie dagen later zeiden: ‘We komen je straks wel ophalen van stage, dan kunnen we Eefke ook een keer zien’. Ik was met stomheid geslagen, dat weet ik nog heel goed. Ze zeiden: ‘Als het klikt dan is het goed, dan gaan we haar kopen’.”

Eefke is toen vrij snel naar een andere stal gegaan om zadelmak gemaakt te worden. “Inmiddels was mijn stage al voorbij, toen heb ik haar drie keer gereden en daarna hebben we haar gekocht. Heel bijzonder.” Daphne was zestien jaar toen haar ouders Eefke kochten. Ze rijdt haar volledig zelf, haar moeder rijdt nog op de manege en heeft het daar goed naar haar zin.

Ruimte innemen

“Ze vindt het te spannend om Eefke te rijden. Dat kan ik me ook wel voorstellen, ze is niet de makkelijkste.” Daphne en Eefke hebben een lastige periode achter de rug. “Eefke is super lief in de omgang, echt perfect. Maar doordat Eefke natuurlijk nog jong was, was ik best voorzichtig, ik had natuurlijk helemaal niet veel ervaring en dat besefte ik me goed. Na een poosje kreeg Eefke dat in de gaten, waardoor zij eigenlijk bepaalde waar we een volte draaiden en doordat ze behoorlijk lenig is, was ze niet bang om te bokken. Ze was een compleet ander paard onder het zadel dan aan de hand.”

Vervolgens gingen de twee een moeilijke tijd door. “Ik heb er veel naast gelegen en heb er behoorlijk wat tranen om gelaten. Maar hoe moeilijk het was, dat besef ik me nu pas echt goed, nu het beter gaat. Ik ging niet altijd met zin naar stal en was heel onzeker. Eefke nam die ruimte in, en dat is natuurlijk niet de bedoeling.” Daphne en haar ouders besloten Eefke tijdelijk door iemand anders te laten rijden. Zij heeft het super met haar gedaan. Toen ik het weer rustig op ging pakken, is zij me les blijven geven. Super fijn, want zij weet precies hoe Eefke in elkaar steekt.”

Toekomst

Daphne heeft het super naar haar zin met Eefke. “Ik hoop dat ik binnenkort weer een dressuurwedstrijd met haar kan rijden. Daarnaast wil ik dit outdoor seizoen onze eerste springwedstrijd gaan rijden en volgend jaar zou ik dan heel graag met haar willen crossen. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik na alle tegenslagen niet zoveel plan. Het is leuk om er naartoe te werken, maar het moet wel leuk blijven voor ons beide. We zien wel hoe het loopt!”

Dankbaar

Daphne is haar ouders ontzettend dankbaar voor de kansen die ze haar met Eefke bieden. “Ik had natuurlijk nooit gedacht dat Eefke van mij zou worden. Daarna steunen zij me door dik en dun. Ze gaan overal met me naar toe en mijn vader heeft zelfs leren longeren! Hij kan dus, als ik minder tijd heb, Eefke beweging geven. Ik ben dan misschien de enige die haar rijdt, maar ze is echt een familie paard. We beleven alle drie heel veel lol met haar, allemaal op onze eigen manier.”

Wil jij Daphne en Eefke volgen? Neem dan een kijkje op hun Instagramaccount: @zangersheide.eefke


Daphne Engels & Eefke - Foto: Robin de Vries Fotografie

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto: DG Photography & Robin de Vries Fotografie

Daphne Engels & Eefke