Aira
Aira Foto: ShootsbyCindy

Saranda van Putten: “Aira is precies wat ik zocht”

Dressuur

Saranda van Putten (33) rijdt al vanaf jongs af aan paard. De eerste jaren op een manege, daarna enkele jaren met een verzorgpaard en daarna volgende haar eigen paarden. Inmiddels heeft ze de perfecte match gevonden, de driejarige Haflinger-merrie Anske van de Lohőfte (roepnaam: Aira).

Advertisement

Moeilijkere paarden

Saranda kreeg destijds op de manege al die iets moeilijkere paarden te rijden. “Dat vind ik leuk om te doen. Als een paard altijd gelijk doet wat je vraagt, dan vind ik dat erg snel saai worden. Later heb ik met mijn verzorgpaard dat een KWPN’er was, pas écht leren rijden”, vertelt Saranda aan Hoefslag.


“Met haar reed ik mijn eerste KNHS-wedstrijden en doordat ik mezelf ontwikkelde, wilde ik heel graag een eigen paard. Ondanks dat ik niet per se graag in de spotlights sta, hou ik niet van ‘standaard’ paarden, KWPN’ers bijvoorbeeld. Die zijn er zóveel, op dressuurwedstrijden zie je bijna niets anders. Ik kocht daarom mijn eerste Halfinger, dat qua uiterlijk en qua karakter, want over het algemeen zijn ze behoorlijk eigenwijs, perfect bij me paste.”

Aira

“Door persoonlijke omstandigheden had ik ongeveer tien jaar lang geen eigen paard, tot mijn man een duwtje in mijn rug gaf. Eentje die ik heel erg nodig had. Ik had namelijk vele sporten beoefend, maar kon nergens mijn draai in vinden. Hij zei op een dag: ‘Waarom koop je niet een paard? Dat is toch iets wat je écht onwijs leuk vindt?’ Ik besloot naar hem te luisteren en ging op zoek.”

Saranda zocht dus weer iets aparts. “Eentje met een grote bles of veel wit op de benen bijvoorbeeld. Het karakter en het uiterlijk van de Haflinger vond ik nog steeds super leuk, maar een bont paard leek me ook wel wat.” Uiteindelijk kwam ze bij Aira uit. “Ik had drie wensen: Een apart uiterlijk, een leuk en levendig karakter en een ruin. Dat laatste is niet gelukt, haha!”

Waarom wilde ze geen merrie? “Merries staan er soms nogal om bekend dat ze chagrijnig kunnen zijn naar mensen en paarden om zich heen. Daar had ik simpelweg geen zin in. Maar toen ik met haar fokker in aanraking kwam, en hij vertelde over Aira, klopte het plaatje perfect. Ze was destijds nog maar tien maanden uit, maar echt al ontzettend leuk.”


Aira - Foto: ShootsbyCindy

Goede basis

Nadat Aira naar Saranda verhuisde heeft ze een jaar in een Paddock Paradise gelopen. “Ik ben destijds wel veel bij haar geweest, en heb haar basisdingen als aan de hand meelopen en voetjes optillen al geleerd. Ik ben er voorstander van om daar op tijd mee te beginnen, toen ze naar haar huidige stal verhuisde was de overstap voor haar klein. Ze kende al veel en begreep de dingen die ik van haar vroeg.”

Inmiddels is Saranda bezig met het zadelmak maken. “Ze is bijna drie jaar oud, dus nog super jong. Ik doe het daarom heel rustig aan met haar. Daarnaast heb ik nog nooit een paar beleerd, dus het is ook voor mij soms aftasten. Maar ik krijg super goede hulp, daar ben ik heel blij mee. Ik probeer het begin goed aan te pakken, want alles kan je maar één keer voor de eerste keer doen toch? Ik heb haar daarom bijvoorbeeld eerst door een tandarts laten nakijken voordat we haar een hoofdstel met een bit indeden. Ik vind het zonde om daar stappen in over te slaan.”

Z tussen de paarden

Hoe ziet Saranda de toekomst met Aira voor zich? “Aira is perfect. Ze is super knap, nieuwsgierig, werkwillig, eigenwijs en heeft écht een eigen mening. Ze laat het echt wel merken als ze het ergens niet mee eens is, maar heeft daarnaast ook een heel goed hart, ze is oprecht super lief. Ze is precies wat ik zocht!”

Aira is 1.52m groot. “Ik zou het heel gaaf vinden als ik met haar Z dressuur zou kunnen starten tussen de paarden. Natuurlijk omdat ze geen standaard dressuurpaard is, maar ook omdat ik haar dan vanaf 0 alles heb geleerd. Ik heb in het verleden M2 gereden, dus het zou heel gaaf zijn om daar met Aira nog een schepje bovenop te kunnen doen!”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto: ShootsbyCindy

Afbeelding