Jessica von Bredow Werndl (GER) - TSF Dalera BB
World Equestrian Festival CHIO Aachen 2023
© DigiShots
Jessica von Bredow Werndl (GER) - TSF Dalera BB World Equestrian Festival CHIO Aachen 2023 © DigiShots DigiShots

EK Dressuur | Jessica von Bredow-Werndl wint Europees goud in de Special, Merrald en Dujardin tweede en derde met nieuw PR

Dressuur EK dressuur Riesenbeck EK Riesenbeck 2023

Vrijdag werden de eerste individuele medailles verdeeld op het EK Dressuur in Riesenbeck. In het laatste blok werd de ene na de andere PR score aangescherpt. Topfavoriete Jessica von Bredow-Werndl wist het opnieuw waar te maken en reed haar merrie TSF Dalera BB naar Europees goud in de Grand Prix Special. Als laatste starter reed de Deense Nanna Skodborg Merrald binnen en wat maakte zij het spannend! Ze werd tweede gevolgd door de Britse Charlotte Dujardin op de derde plaats. Voor Nederland reed Emmelie Scholtens haar Indian Rock naar het beste resultaat. 

Advertisement

Jessica von Bredow-Werndl met TSF Dalera BB (GER) 85,59%

De toon is gezet door haar concurrente Charlotte Fry. Kan Jessica hier overheen? Haar merrie TSF Dalera BB (v. Easy Game) oogt ontspannen, maar wilde niet stilstaan bij het binnenkomen. De aanleuning is stil en zacht aan twee handen. Natuurlijk scoort ze weer tienen op haar geweldige overgangen waarbij ze altijd in de tact en in het ritme blijft. Een klein foutje in de serie omdat de twee, maar de eners waren weer foutloos. De piaffes zijn perfect gezet op de plek en het lijkt wel alsof de merrie daarin eeuwig door kan gaan. Zo zuiver. De amazone pakt een nieuw PR en gaat Charlotte Fry met gemak voorbij met 85,59%. 

Nanna Skodborg Merrald met Blue Hors Zepter (DEN) 82,80%

Nanna Skodborg Merrald is met haar inmiddels vijftienjarige ruin Blue Hors Zepter (v. Blue Hors Zack) zeker een combinatie om rekening mee te houden om de medailles. De aanleuning is heel prettig om naar te kijken en het beeld is heel harmonieus. Ze kreeg in de Grand Prix ongebruikelijke fouten in de pirouette wat haar score deed zakken. Deze proef was foutloos en wat bleef haar paard eraan trekken. Tot op de laatste pas reed de combinatie met het mes tussen te tanden. Een dik verdiende tweede plaats met 82,80%.

Charlotte Dujardin met Imhotep (GBR) 82,58%

Charlotte Dujardin geeft maar weer eens aan dat we zeker met haar rekening moeten houden wat betreft de medailles. Ze kwam al binnen voor een 9,1 gemiddeld met haar tienjarige Imhotep (v. Everdale). Charlotte liet weer een prachtig staaltje rijkunst zien. Haar vos ruin is super smakelijk in de aanleuning en beweegt heel constant. Ze gaan Glamourdale voorbij en werden derde met 82,58%.

Emmelie Scholtens met Indian Rock (NED) 75,96%

Emmelie Scholtens en Indian Rock (v. Apache) zijn on fire. De beeldschone hengst vormt een elegant paar met zijn amazone. In de Grand Prix kregen ze net wat teveel foutjes, maar hij lijkt nog enorm fit. Door de blessure van Emmelie, is de hengst thuis doorgetraind en veel sterker geworden in de achterhand. De eerste passen in de piaffe is hij soms nog iets zoekende maar door de kundige hulpen van Emmelie blijft het beeld stil en harmonieus. Helaas ging het even mis in de eners wat de score omlaag trok. De hengst heeft zoveel power en voorbeengebruik dat hij het achter dan in de eners moeilijker kan verwerken. De eners op de middenlijn waren wel foutloos. Wauw, een heel mooi begin van de laatste lijn en ze maken het super af! De combinatie scoort een nieuw PR met 75,96% en werd negende.

Marlies van Baalen met Habibi DVB (NED) 73,51%

De tweede combinatie voor Nederland is Marlies van Baalen met de door haar familie gefokte Habibi DVB (v. Don Schufro). In de Grand Prix slopen er net teveel foutjes in. Habibi heeft een sterke achterhand en is van nature al heel opwaarts. Deze Special ligt hem dan ook goed. De vele overgangen zijn een sterk punt van deze grote vos. Marlies had de ruin er voorwaarts aan staan, dit is nog weleens een puntje van de combinatie, dat het te voorwaarts is. Dat is met name terug te zien in de verzamelde draf. Na de draftour stond er al ruim 75% op het scorebord. De stap is niet het hoogtepunt van de combinatie, maar hij stapte al meer naar de hand toe dan in de Grand Prix. Marlies reed knap foutloos door haar series, waar het woensdag nog mis ging. Ze liet nergens wat liggen en reed een hele stoere uitgestrekte galop. Ook op de laatste lijn bleef Habibi eraan trekken, ze streden voor wat ze waard waren. Een enorm knappe proef waar ze zeker heel tevreden mee is. De score kwam uit op 73,51% en een 17e plaats. 

Thamar Zweistra met Hexagon’s Ich Weiss (NED) 72,43%

De Zeeuwse Thamar Zweistra had een goede Grand Prix achter de rug met haar Hexagon’s Ich Weiss. De tienjarige schimmel liep een nette score van 72,56% waarmee ze een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het teamresultaat. De NRPS-hengst Ich Weiss (v. Rubiquil) schakelt met veel gemak in de draftour. De overgangen naar piaffe pakt hij met veel kracht. In de aanleuning mag de schimmel nog iets smakelijker blijven zodat hij de aanspanning vanuit het achterbeen naar voren houdt. Waar veel Grand Prix-paarden moeite mee hebben, de uitgestrekte stap, is voor deze krachtpatser geen moeilijke oefening. Hij blijft de hand opzoeken en verruimt zijn passen. In de galoptour zijn er verschillende hoogtepunten. De grote krachtige wisselseries waren foutloos. De ervaren amazone loodste haar paard met veel vakkundigheid door de proef. Bij het uitrijden van de pirouettes mag hij iets voorwaartser blijven om het geheel vloeiend te houden. De score kwam uit op 72,43% en ze werden 22e. 

Devenda Dijkstra met Hero (NED) 67,58%

Devenda Dijkstra maakte haar dromen waar op haar allereerste EK bij de senioren. Ze stond als tweede reserve in het schema van bondscoach Alex van Silfhout, maar werd last minute opgeroepen. Woensdag reed de combinatie een foutloze Grand Prix waarmee ze een nieuw PR scoorde met 71,21%. Bij het binnenkomen sprong de Johnson-ruin een wissel waardoor het halthouden rommelig werd en een onvoldoende werd. De Special kent veel overgangen en Hero miste vandaag wat lossigheid in de aanleuning. Hij was wat onrustig en zou ook wat voorwaartser mogen blijven. Hierdoor verloor hij sommige stukken ook wat tact in de piaffe en passage. De appuyementen waren groot scharend, maar ook hierin mocht hij wat voorwaartser blijven. De score dook naar beneden bij de inzet van de serie om de twee door een kleine fout bij de eerste wissel. De eerste pirouette was heel mooi gezet met een foutloze serie eners. In de tweede pirouette verloor de ruin wat ritme en bij het uitrijden viel hij wat uit elkaar. Ze reden een hele strakke laatste lijn met de meest mooie opwaartse piaffe. De score kwam uit op 67,58% en de 30e plaats. 

Bekijk hier alle uitslagen.

Bron: De Hoefslag

Foto: Digishots