Emmelie Scholtens (NED) - Indian Rock
FEI Dressage European Championships Riesenbeck 2023
© DigiShots
Emmelie Scholtens (NED) - Indian Rock FEI Dressage European Championships Riesenbeck 2023 © DigiShots DigiShots

EK Dressuur | Lees hier de liveblog terug over de Grand Prix Special

Dressuur EK dressuur Riesenbeck EK Riesenbeck 2023

Op het EK Dressuur barstte vrijdag de strijd om de individuele medailles los. De beste 30 combinaties uit de Grand Prix reden de Grand Prix Special. Voor Nederland kwamen alle vier de Nederlandse combinaties aan start. Het beste Nederlandse resultaat werd behaald door Emmelie Scholtens die Indian Rock naar een nieuw PR reed en op de negende plaats eindigde met 75,96%. Lees hier de liveblog terug! 

Advertisement

Nanna Skodborg Merrald met Blue Hors Zepter (DEN) 82,80%

Nanna Skodborg Merrald is met haar inmiddels vijftienjarige ruin Blue Hors Zepter (v. Blue Hors Zack) zeker een combinatie om rekening mee te houden om de medailles. De aanleuning is heel prettig om naar te kijken en het beeld is heel harmonieus. Ze kreeg in de Grand Prix ongebruikelijke fouten in de pirouette wat haar score deed zakken. Deze proef was foutloos en wat bleef haar paard eraan trekken. Tot op de laatste pas reed de combinatie met het mes tussen te tanden. Een dik verdiende tweede plaats met 82,80%

Carl Hester met Fame (GBR) 80,11%

Carl Hester, de trainer van Charlotte Dujardin en Gareth Hughes, wist zelf ook een knappe proef neer te zetten. Met de dertienjarige Bordeaux-zoon Fame laat hij een gemakkelijk beeld zien waarbij de werkwilligheid van het paard positief opvalt. Technisch weet Carl iedere pas de zijne te maken, de ruiter kan fantastische overgangen maken. Het is niet een heel opvallend paard qua beweging zoals Glamourdale of Dalera, maar het beeld is heel correct. Het paard blijft in de tact, is gehoorzaam en Carl rijdt alles perfect op de letter. Na een keurige proef rijdt de combinatie een PR bij elkaar met 80,11% en de vijfde plaats.

Charlotte Dujardin met Imhotep (GBR) 82,58%

Charlotte Dujardin geeft maar weer eens aan dat we zeker met haar rekening moeten houden wat betreft de medailles. Ze kwam al binnen voor een 9,1 gemiddeld met haar tienjarige Imhotep (v. Everdale). Charlotte liet weer een prachtig staaltje rijkunst zien. Haar vos ruin is super smakelijk in de aanleuning en beweegt heel constant. Ze gaan Glamourdale voorbij en werden derde met 82,58% 

Jessica von Bredow-Werndl met TSF Dalera BB (GER) 85,59%

De toon is gezet door haar concurrente Charlotte Fry. Kan Jessica hier overheen? Haar merrie TSF Dalera BB (v. Easy Game) oogt ontspannen, maar wilde niet stilstaan bij het binnenkomen. De aanleuning is stil en zacht aan twee handen. Natuurlijk scoort ze weer tienen op haar geweldige overgangen waarbij ze altijd in de tact en in het ritme blijft. Een klein foutje in de serie omdat de twee, maar de eners waren weer foutloos. De piaffes zijn perfect gezet op de plek en het lijkt wel alsof de merrie daarin eeuwig door kan gaan. Zo zuiver. De amazone pakt een nieuw PR en gaat Charlotte Fry met gemak voorbij met 85,59%. 

Charlotte Fry met Glamourdale (GBR) 81,76%

Veel mensen keken uit tegen de strijd tussen Glamourdale (Wereldkampioen) en TSF Dalera (Olympisch en Europees kampioen). In de Grand Prix slopen er teveel fouten in om een echte strijd te kunnen meten. De Britse Charlotte Fry, stalamazone van Van Olst, vormt een prachtige elegante combinatie met de zwarte hengst Glamourdale (v. Lord Leatherdale). Ze had maar liefst drie paarden op de long list voor het EK. Glamourdale oogt fris en kwam al meteen voor hoge cijfers binnen. Hij kwam voor het mooie net te laat in de eerste passage. De score zakte iets door de piaffe, in deze oefening kan de hengst nog groei doormaken. De galoptour is het hoogtepunt van de combinatie. Op de prachtige serie om de twee gaven alle juryleden een 10. De eerste score over de 80% is binnen. Het wordt een spannende strijd want haar geduchte concurrenten volgen nog. Ze werd vierde met 81,76%.

Isabell Werth met DSP Quantaz (GER) 78,25%

Deze Duitse legende kwam al voor een 8,5 binnen waarmee de toon was gezet. Ze liet nergens iets liggen met haar dertienjarige ruin DSP Quantaz (v. Quaterback). In de passage trok hij er actiever aan dan hij op voorgaande wedstrijden liet zien. In de serie om de twee werd hij misschien heel iets loperig in de wissels naar links. Een hele mooie foutloze proef waarbij weinig op aan te merken is. Een krachtige passage, vloeiende overgangen en in de piaffe bleef Quantaz keurig op de plek. De amazone en het publiek gingen uit het dak. Ze werd zesde met 78,25%.

Therese Nilshagen met Dante Weltino OLD (SWE) 76,14%

Ook deze combinatie is zeer geroutineerd in het Grand Prix-werk. Therese Nilshagen stelde haar hengst Dante Weltink OLD (v. Danone) weer uiterst vakkundig voor. De enorme drafverruimingen leverde weer hoge cijfers op. In de galoptour sloop een fout in de serie om de twee daarna waren de eners wel keurig recht en foutloos. De pirouettes waren klein, perfect gezet en enorm vloeiend gedraaid. Deze combinatie reed de mooiste overgang naar de draf tot nu toe. Ze heeft een super rit neergezet met haar inmiddels zestienjarige hengst waarbij het jammer was van de fout in de serie. Ze werden achtste met 76,14%.

Carina Cassøe Krüth met Heiline’s Danciera (DEN) 75,55%

Deze Deense combinatie is al enkele jaren van vaste waarde voor het Deense team. De twaalfjarige zwarte merrie is elegant, heeft een modern voorkomen en kan enorm scoren op de uitgestrekte gangen. Ze heeft veel zelfhouding en drie goede gangen, ook in de stap blijft ze heel zuiver. De piaffe is het minste punt van de combinatie en ze mag wat meer in de tact blijven. Er is teveel ritmeverlies vanuit het achterbeen om goed op de plek te kunnen blijven in de piaffe. Een tevreden amazone die de handen van het publiek op elkaar krijgt. Ze werden tiende met 75,55%

Frederic Wandres met Bluetooth OLD (GER) 77,05%

De Duitse ruiter Frederic Wandres scoorde donderdag al 77,89% in de Grand Prix met zijn Bordeaux-nakomeling Bluetooth OLD. De dertienjarige hengst heeft een opwaarts front en loopt heel gelijkmatig. Het paard heeft misschien niet zo’n opvallend voorbeengebruik als andere paarden in deze rubriek, maar is wel heel safe. De onderdelen zijn goed bevestigd en het ziet er gemakkelijk uit. In de serie eners op de middenlijn sloop er een klein foutje in wat de ruiter snel herstelde. Hij neemt de leiding over van Emmelie Scholtens met 77,05%. De combinatie werd zevende.

Patrik Kittel met Touchdown (SWE)

De ervan Zweedse ruiter Patrik Kittel leverde een belangrijke bijdrage aan de vierde plaats van het team in de landenwedstrijd. De elfjarige ruin Touchdown (v. Quaterback) is heel bevestigd in alle onderdelen, maar zou in de passage wat meer onder mogen treden. Hij wiebelt daarin net iets teveel zonder gewicht op te nemen. In de galoptour maakt de combinatie geen fouten en met een heel solide proef rijden ze 75,43% bijeen. Ze werden dertiende. 

Andreas Helgstrand met Jovian (DEN) 74,76%

De grote krachtpatser Jovian (v. Apache) liet met de Deen Andreas Helgstrand een nette Grand Prix zien die goed was voor 74,41%. De Special kan hem nog wel eens beter liggen dan de Grand Prix door de vele overgangen. Met zijn expressieve voorbeengebruik scoort hij enorm op de uitgestrekte draf en passage. In de piaffe dook de hengst teveel en moest de ruiter er zichtbaar aan werken. Hij mist nog kracht om op de piaffe te gaan scoren, dit zijn nu nog onvoldoendes. Ook mag hij wat mooier blijven in de buiging in de pirouettes. De score kwam uit op 74,76% en de twaalfde plaats. 

Emmelie Scholtens met Indian Rock (NED) 75,96%

Emmelie Scholtens en Indian Rock (v. Apache) zijn on fire. De beeldschone hengst vormt een elegant paar met zijn amazone. In de Grand Prix kregen ze net wat teveel foutjes, maar hij lijkt nog enorm fit. Door de blessure van Emmelie, is de hengst thuis doorgetraind en veel sterker geworden in de achterhand. De eerste passen in de piaffe is hij soms nog iets zoekende maar door de kundige hulpen van Emmelie blijft het beeld stil en harmonieus. Helaas ging het even mis in de eners wat de score omlaag trok. De hengst heeft zoveel power en voorbeengebruik dat hij het achter dan in de eners moeilijker kan verwerken. De eners op de middenlijn waren wel foutloos. Wauw, een heel mooi begin van de laatste lijn en ze maken het super af! De combinatie scoort een nieuw PR met 75,96% en werd negende.

Daniel Bachmann Andersen met Vayron (DEN) 75,21%

De Deense ruiter Daniel Bachmann Andersen liet een aansprekende proef zien in de Grand Prix-rubriek met de Vitalis-zoon Vayron. Sinds oktober 2022 vormen zij een combinatie waar de hengst voorheen werd gereden door Helen Langehanenberg. In de Special kwam de twaalfjarige hengst met zijn imponerende voorkomen stoer binnen. In de groot scharende drafappuyementen verstapte hij zich even. De bruine hengst heeft een krachtig achterbeen die als het ware het voorbeen verdreef in de uitgestrekte stap. In de piaffe kwam hij iets achter de loodlijn en miste wat impuls. Hij dook er iets in en valt dan iets teveel stil. Ook in de galoptour bleef de combinatie foutloos. De score kwam uit op 75,21% en de elfde plaats.

Matthias Alexander Rath met Thiago GS (GER) 72,99%

De eerste starter voor Duitsland, Matthias Alexander Rath, had zijn tienjarige thuis gefokte hengst Thiago GS (v. Totilas) er weer scherp aan staan. In de Grand Prix viel de kracht al positief op, maar de aanleuning zou wat stiller mogen. De hengst heeft veel voorbeengebruik in de passage, maar zou er vanuit de achterhand wat meer aan mogen trekken. Hij heeft een mooie manier van piafferen. De appuyementen zijn heel groot scharend waardoor hij nog meters overheeft. In de galoptour zat een kleine storing bij het uitrijden van de laatste serie eners op de middenlijn. De combinatie begon heel sterk aan hun laatste lijn, de passage was prachtig en bij de piaffe op X viel de hengst compleet stil. De ruiter kon pas enkele meters later de piaffe als nog laten zien. Een fikse onvoldoende drukte de score op het laatste moment nog enorm naar beneden. Zonde, want zonder deze fout hadden ze tegen de 75% gescoord. De score kwam uit 72,99% en de negentiende plaats. 

Gareth Hughes met Classic Briolinca (GBR) 74,65%

De eerste combinatie van het ijzersterke Britse team die goud won in de landenwedstrijd. De klassieke zeventienjarige merrie Classic Briolinca (v. Trento B) heeft een smakelijke aanleuning en het beeld oogt harmonieus. Hier en daar zou het wat voorwaartser mogen en met meer afdruk in de uitgestrekte draf. De Brit traint al jarenlang met zijn merrie bij Carl Hester die later deze middag aan de start komt. In de passage heeft de combinatie een heel mooi ritme met veel veer en kracht vanuit de achterhand. In de piaffe blijft ze keurig op de plek, maar het geheel mag voorwaartser blijven. Ook in de galoptour wisten ze foutloos te blijven en kregen zelfs enkele negens voor de pirouettes. De score kwam uit op 74,65% en de veertiende plaats.

Thamar Zweistra met Hexagon’s Ich Weiss (NED) 72,43%

De Zeeuwse Thamar Zweistra had een goede Grand Prix achter de rug met haar Hexagon’s Ich Weiss. De tienjarige schimmel liep een nette score van 72,56% waarmee ze een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het teamresultaat. De NRPS-hengst Ich Weiss (v. Rubiquil) schakelt met veel gemak in de draftour. De overgangen naar piaffe pakt hij met veel kracht. In de aanleuning mag de schimmel nog iets smakelijker blijven zodat hij de aanspanning vanuit het achterbeen naar voren houdt. Waar veel Grand Prix-paarden moeite mee hebben, de uitgestrekte stap, is voor deze krachtpatser geen moeilijke oefening. Hij blijft de hand opzoeken en verruimt zijn passen. In de galoptour zijn er verschillende hoogtepunten. De grote krachtige wisselseries waren foutloos. De ervaren amazone loodste haar paard met veel vakkundigheid door de proef. Bij het uitrijden van de pirouettes mag hij iets voorwaartser blijven om het geheel vloeiend te houden. De score kwam uit op 72,43% en de 22e plaats. 

Marlies van Baalen met Habibi DVB (NED) 73,51%

De tweede combinatie voor Nederland is Marlies van Baalen met de door haar familie gefokte Habibi DVB (v. Don Schufro). In de Grand Prix slopen er net teveel foutjes in. Habibi heeft een sterke achterhand en is van nature al heel opwaarts. Deze Special ligt hem dan ook goed. De vele overgangen zijn een sterk punt van deze grote vos. Marlies had de ruin er voorwaarts aan staan, dit is nog weleens een puntje van de combinatie, dat het te voorwaarts is. Dat is met name terug te zien in de verzamelde draf. Na de draftour stond er al ruim 75% op het scorebord. De stap is niet het hoogtepunt van de combinatie, maar hij stapte al meer naar de hand toe dan in de Grand Prix. Marlies reed knap foutloos door haar series, waar het woensdag nog mis ging. Ze liet nergens wat liggen en reed een hele stoere uitgestrekte galop. Ook op de laatste lijn bleef Habibi eraan trekken, ze streden voor wat ze waard waren. Een enorm knappe proef waar ze zeker heel tevreden mee is. De score kwam uit op 73,51% en de 17e plaats. 

Devenda Dijkstra met Hero (NED) 67,58%

Devenda Dijkstra maakte haar dromen waar op haar allereerste EK bij de senioren. Ze stond als tweede reserve in het schema van bondscoach Alex van Silfhout, maar werd last minute opgeroepen. Woensdag reed de combinatie een foutloze Grand Prix waarmee ze een nieuw PR scoorde met 71,21%. Bij het binnenkomen sprong de Johnson-ruin een wissel waardoor het halthouden rommelig werd en een onvoldoende werd. De Special kent veel overgangen en Hero miste vandaag wat lossigheid in de aanleuning. Hij was wat onrustig en zou ook wat voorwaartser mogen blijven. Hierdoor verloor hij sommige stukken ook wat tact in de piaffe en passage. De appuyementen waren groot scharend, maar ook hierin mocht hij wat voorwaartser blijven. De score dook naar beneden bij de inzet van de serie om de twee door een kleine fout bij de eerste wissel. De eerste pirouette was heel mooi gezet met een foutloze serie eners. In de tweede pirouette verloor de ruin wat ritme en bij het uitrijden viel hij wat uit elkaar. Ze reden een hele strakke laatste lijn met de meest mooie opwaartse piaffe. De score kwam uit op 67,58% en een 30e plaats. 

Bekijk hier de uitslag. 

Bron: De Hoefslag

Foto: Digishots