© DigiShots
© DigiShots Leanjo de Koster

Anita van Eck: “Het gaat lang niet altijd goed in de opfok”

Welzijn

Anita van Eck had in het verleden haar paarden in de opfok staan in Slovenie. Ondanks dat ze er erg tevreden over was, was ze door de verminderde gezondheid van haar schoonmoeder genoodzaakt om de paarden op een Nederlands opfokbedrijf onder te brengen. Ze haalde al haar paarden eerder op dan gepland, veelal door wormbesmettingen en vermagering.

Advertisement

“Toen ik mijn paarden vorig najaar ophaalde bij de opfok, kwamen ze met wormen terug. Ik heb ze er toen foto’s van gestuurd en gebeld, om ze te informeren over de situatie. Ze zeiden me dat ze het in de gaten zouden houden”, vertelt Anita. Ze had twee paarden bij het bedrijf lopen, een merrie en een hengst. Ze liepen in twee verschillende kuddes op twee verschillende stukken grond.

Vermagerd

“Ik haalde mijn merrie als eerst op. Ze zag er ontzettend slecht en mager uit. Zelfs de botten van haar heupen staken uit. Bij het ophalen vertelden ze me dat het niet zo goed met haar ging. Ze dachten dat ze naar de tandarts moest. Dat vond ik vreem. Zij zijn toch van de opfok? Het is dan toch aan hen om het te signaleren, mij te informeren en te adviseren dat er een tandarts moet komen? Ik betaalde goed geld in de veronderstelling dat mijn paarden in goede handen waren. Het is vervelend als je dit pas hoort als je je paard komt ophalen.”

Koliek

Gelukkig had ik twee boxen vrij, zodat ik ook mijn hengst op kon halen en thuis kon stallen. “Dat scheelde me een hoop geld en bovendien wist ik dat ze dan niet verwaarloosd zouden worden. Ik maakte een afspraak bij de dierenarts om ze te enten en haalde er de tandarts bij. De merrie had ontzettend veel ontstekingen in haar tandvlees en er zat een hoop gras tussen haar tanden. Het stonk als een beerput. De dierenarts heeft gelijk bloed afgenomen, waaruit bleek dat ze te weinig eiwit had én veel te hoge ontstekingswaarden. De merrie had wormen bij haar ontlasting en de hengst kreeg de dag na het dierenartsbezoek koliek. Uiteindelijk moest hij eraan geopereerd worden en ook in zijn bloed waren veel te hoge ontstekingswaarden te zien. Gelukkig liep het goed af.”

Verklaringen

Daarna heb ik een bericht gestuurd naar het opfokbedrijf, waar in stond wat er aan de hand was met de paarden. De kliniek schreef over beide paarden een verklaring dat ze zeer schraal waren en dat de hengst koliekerig was. We hebben dat via onze advocaat naar de advocaat van het opfokbedrijf gestuurd, maar zij stellen zichzelf niet aansprakelijk. Omdat mijn kliniek het gevoel heeft dat zij de feiten niet hard kunnen maken, trekken ze hun handen ervanaf. Het proces is daarmee beëindigd.”

“Lijkt normaal te worden”

Een vriend van Anita heeft onlangs ook zijn paard opgehaald bij hetzelfde opfokbedrijf. “Zijn paard was ook veel te mager en zat onder de wormen, maar ook zijn dierenarts durft zich niet hard te maken. Het lijkt wel normaal te worden, dat paarden onder de wormen terugkomen uit de opfok. Je hoort het vaak. Dat komt waarschijnlijk omdat als een stuk land besmet is met wormen, het een tijd niet gebruikt dient te worden zodat de besmetting verdwijnt. Maar vele opfokbedrijven hebben niet genoeg land om te switchen óf hebben te veel paarden waardoor ze het land niet kunnen opsplitsen. Maar moeten de paarden en eigenaren dat maar voor lief nemen? Ik vind het niet correct, dat je grof geld betaald voor de opfok en daarna óók nog €6.000 kwijt bent aan dierenarts kosten.”

“Ik vind het bijzonder dat deze problemen in Nederland veel voorkomen en door sommigen zelfs als ‘normaal’ gezien worden. Ik heb dit nog nooit meegemaakt met al mijn paarden die in Slovenië in de opfok stonden. Daarnaast baal ik er ontzettend van dat de dierenartsen geen verklaringen durven/kunnen afleggen. Pas als ze dat willen doen, kan een advocaat zich hard maken richting opfokbedrijven. Ik hoop dat we hier in de toekomst verandering in kunnen brengen.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto: