Winterkwaaltjes deel 4: Vermageren

Winterkwaaltjes deel 4: Vermageren

0 238

Sommige paarden verliezen in de winter wat gewicht. Sommige zelfs zo erg dat de ribben aan het einde van de winter te tellen zijn. Vooral oudere en van nature nerveuze paarden zijn extra gevoelig voor gewichtsverlies tijdens de koudere maanden. De minder efficiënte spijsvertering van oudere paarden leidt tot te weinig energieopname en het extra hoge energieverbruik van een nerveus paard wordt tijdens koud weer nog hoger. Beide hebben extra energie uit voeding nodig om op gewicht te blijven. Wat kun je doen tegen vermageren?

1. Onbeperkt ruwvoer

Bij spijsvertering komt veel warmte vrij. Fermentatie van ruwe vezels in de blinde en dikke darm is voor een paard de belangrijkste bron van lichaamswarmte. Tijdens koude maanden is een onbeperkte aanvoer van ruwe vezels daarom de meest efficiënte en veiligste manier om gewichtsverlies te voorkomen: het paard krijgt extra energie binnen en de warmte die bij de vertering wordt geproduceerd, houdt het lichaam beter warm. Vanwege het hoge aandeel ruwe vezels kan geweekte bietenpulp in de winter ook goed als bijvoeding gebruikt worden.

2. Olie/vet

Is onbeperkt ruwvoer niet genoeg en wordt je paard alsnog magerder? Vul het rantsoen dan aan met een vetrijk product. Dit kan een scheut plantaardige olie zijn, maar ook een vetrijk krachtvoer. Vet bevat veel meer energie dan koolhydraten en helpt een paard niet direct door warmte te leveren, maar het levert wel de energie om het produceren van voldoende lichaamswarmte mogelijk te maken.

3. Beschutting buiten/dekens

Wanneer een paard veel buiten staat, zorg dan voor goede beschutting waar hij uit de wind kan staan. Veel paarden kiezen hier zelf voor als het weer hen te gortig wordt. Dekens helpen een paard eveneens warm te houden. Zorg hierbij wel voor een deken die zwaar genoeg is; een deken zorgt ervoor dat een paard zijn vacht niet meer kan ‘opzetten’ als hij het koud krijgt, waardoor er een deel isolatie verloren gaat. Als de deken daarbij niet dik genoeg is, krijgt het paard het dus snel echt koud.

Veel mensen vinden het zielig als een paard staat te rillen van de kou. Toch is dit geen groot probleem; paarden hebben enorme spiergroepen en rillen is een heel effectieve manier om het lichaam op temperatuur te houden. Rillen kost natuurlijk wel extra energie. Zolang er voldoende (ruw)voer beschikbaar is, kan een keertje rillen geen kwaad.

Lees meer over vermagering.

Ir. Marike Jacobs (Voerconsultant & Columniste VoerVergelijk.nl)

Meer over de auteur: Marike Jacobs is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar studie schreef Marike o.a. artikelen voor PaardenSport en verder werkt ze als stalmedewerker op een pensionstal. Mennen is haar favoriete tak van de paardensport, maar voeding en verzorging, en het waarborgen van de ‘happy athlete’ vanuit dat oogpunt, hebben de meeste aandacht.

VoerVergelijk.nl brengt iedere week op de site van de Hoefslag een voedingsverhaal met nuttige tips. VoerVergelijk is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kan een bezoeker paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn.

 

Vergelijkbare artikelen

Reacties