Winterkwaaltjes deel 3: Koliek

Winterkwaaltjes deel 3: Koliek

0 412
koliek

De herfst en winter zijn periodes waarin koliek vaker voorkomt. Vooral verstoppingskoliek is een typische winterkwaal. De oorzaken liggen meestal bij minder beweging, droog voer en koud water. Ook zandkoliek komt tegen het einde van het zomerseizoen veel voor; paarden grazen nog op een weiland waar het gras erg kort is en krijgen zodoende veel zand binnen.

1. Zandkoliek voorkomen

Op de eerste plaats moet worden voorkomen dat paarden (te) veel zand binnenkrijgen. Start op tijd met bijvoeren van hooi of kuil op de wei en zorg dat ze op de paddock iets te doen hebben. Aan het einde van het weideseizoen is het verder altijd raadzaam om een ‘zandkuur’ te doen met psylliumzaad, wat helpt het overtollige zand naar buiten te transporteren. Gebruik dit alleen tijdelijk in kuurvorm, bij langdurig gebruik raken de darmen eraan gewend en heeft het geen effect meer!

2. Beweging

Wanneer een paard op stal staat, neemt de darmactiviteit af tot maar 10% van de normale activiteit. Dit heeft grote gevolgen voor de vertering. Zeker als een paard beperkt hooi of kuil krijgt en daarom meer stro eet, en daarnaast weinig beweegt, is het risico op verstoppingskoliek behoorlijk groot. Zorg dus dat je paard regelmatig uit zijn stal komt, hetzij voor training, een wandeling of voor vrije beweging in de wei of paddock.

3. Watertemperatuur

Een andere belangrijke factor voor verstoppingskoliek is dat paarden minder gaan drinken wanneer het water erg koud is. Dit in combinatie met droog voer (hooi, stro, brok, granen, etc.) zorgt voor een erg droge voedselbrij in de darmen die daar vervolgens kan blijven hangen. Houd de wateropname bij vriesweer goed in de gaten en zorg voor goede isolatie van de leidingen en verwarming wanneer nodig. Voedermiddelen zoals slobber en geweekte bietenpulp helpen ook wat extra water in het spijsverteringssysteem te brengen.

Lees meer over koliek bij koud weer.

Ir. Marike Jacobs (Voerconsultant & Columniste VoerVergelijk.nl)

Meer over de auteur: Marike Jacobs is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar studie schreef Marike o.a. artikelen voor PaardenSport en verder werkt ze als stalmedewerker op een pensionstal. Mennen is haar favoriete tak van de paardensport, maar voeding en verzorging, en het waarborgen van de ‘happy athlete’ vanuit dat oogpunt, hebben de meeste aandacht.

VoerVergelijk.nl brengt iedere week op de site van de Hoefslag een voedingsverhaal met nuttige tips. VoerVergelijk is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kan een bezoeker paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn.

Vergelijkbare artikelen

Reacties