White Line Disease

White Line Disease

0 436

Gezonde hoeven zijn voor paarden erg belangrijk, want zo luid een oud gezegde: ‘No foot, no horse’. En dat is niet voor niets. Kreupelheden zijn een belangrijke oorzaak voor het niet kunnen gebruiken van je paard. De oorzaak van kreupelheden zit daarbij vaak in de hoeven. Een moeilijk te herkennen afwijking van de paardenhoef is White Line Disease (WLD). Hierbij breken micro-organismen de verbinding tussen het levende deel van de hoef en het hoorn af, waardoor er een holte in de wand ontstaat. In het ernstigste geval kan zelfs het hoefbeen zakken.

Wat is WLD precies?

WLD of wittelijnziekte is een ziekte van de hoefschoen die steeds vaker voorkomt bij paarden, ezels en hun kruisingen. De ziekte komt over de gehele wereld voor bij paardachtigen van alle rassen en leeftijden, bij dieren met en zonder hoefbeslag. Het toongedeelte is in veel gevallen aangetast. Het proces van het afbreken de verbinding tussen het levende deel van de hoefschoen en het hoorn door micro-organismen begint altijd aan de zoolzijde van de hoef. Daarna breiden de micro-organismen zicht verder uit naar boven, richting de kroonrand. Het hoorn is afgebroken in de aangetaste gebieden en er ontstaat een holte gevuld met lichtbruin, korrelig en droog materiaal. Paarden kunnen kreupel worden als er veel losse wand ontstaat. De losse hoornwand kan niet zelf opnieuw hechten met het levende deel van de hoef; deze zal geheel opnieuw vanuit de kroonrand moeten worden opgebouwd. Hierdoor duurt genezing altijd lang.

Wil je de aandoening beter begrijpen, dan is het zinvol om inzicht te hebben in de anatomie van de hoefschoen, de hoornwand en zijn verbinding met de hoeflederhuid.

Verschijnselen

De hoef vorm kan veranderen als grotere delen van de lederhuid los liggen. Het hoefbeen kan zelfs zakken, waardoor de hoeven van het paard altijd gevoelig blijven en het paard in de meeste gevallen ook kreupel is.

Hoefzweren komen vaker voor bij dieren met WLD, doordat vuil kan ophopen in de ontstane openingen en holtes bij de witte lijn.

Bij een schone hoef zonder ijzer zijn aan de zoolzijde van een dier met WLD altijd veranderingen aan de hoornwand te zien, net buiten de witte lijn. Het aangetaste hoorn is zacht, bruin en korrelig. Bij langdurige aanwezigheid van de aandoening zonder behandeling zullen er holtes ontstaan tussen hoornwand en witte lijn, soms wel tot aan de kroonrand.

Oorzaken

Er is nog weinig bekend over de precieze oorzaak van WLD. Meerdere factoren spelen een rol en vaak zijn beschadigen van de hoornwand de trigger. Micro-organismen als bacteriën, gisten en schimmels kunnen zich daardoor in de beschadigde hoornwand nestelen en het hoorn vernietigen. Paarden die chronisch hoefbevangen zijn of ernstig hoefbevangen zijn geweest, hebben meer kans om WLD te krijgen. Ook kunnen omgeving en verzorging kunnen een rol spelen.

Diagnose en behandeling

De dierenarts kan de diagnose stellen door de schone hoefzool zonder hoefijzer te onderzoeken. In verder gevorderde gevallen kan de holle wand met een metalen sonde worden ontdekt. Ook kan de hoornwand onderzocht worden door met een hamer op de buitenzijde van de wand te kloppen om toonverschil te horen. Op röntgenfoto’s kan WLD zichtbaar worden gemaakt als er een holle of losse wand is gevormd. Ook kan daarop bekeken worden hoever het hoefbeen al is gezakt. Is het paard eenmaal kreupel, dan zal de behandeling langdurig en intensief zijn.

Wil je meer weten over de behandeling en prognose van White Line Disease? Lees dan hier het volledige artikel White Line Disease bij paarden en ezels op Paardenarts.nl

Meer over de auteur:
Floor Bernard (paardenarts en auteur bij Paardenarts.nl): “Sinds ik in 1989 mijn dierenartsdiploma in Utrecht heb behaald, ben ik werkzaam geweest als paardendierenarts in diverse praktijken in Nederland. Na het opzetten van de eerste professionele Kraamkliniek voor paarden heb ik bij de buitenpraktijk van de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht gewerkt. Een mooie kans om mijn kennis te vergroten en ervaringen uit de praktijk te delen met specialisten. Sinds medio 2013 werk ik met mijn collega Jessica Bakker in Paardenpraktijk Utrecht. Mijn interesse is brééd en gericht op het gehele dier en zijn omgeving. Preventie, voortplanting en tandheelkunde maken mij éxtra enthousiast.”

De Hoefslag publiceert wekelijks een actueel artikel van Paardenarts.nl; het onafhankelijke platform voor paardenhouders en paardenartsen waar men (betrouwbare) informatie over paardengezondheid en -welzijn kan vinden. Paardenarts.nl schrijft in samenwerking met paardenartsen en specialisten veterinaire artikelen. Naast de Veterinaire Kennisbank biedt Paardenarts.nl handige tools voor paardenhouders zoals de Paardenarts Locator en de Ent-herinnering. Via een nieuwsbrief en Facebook blijft men op de hoogte van nieuwe en seizoensgerelateerde artikelen.

Foto: Jessica Pijlman

Vergelijkbare artikelen

Reacties