Waarom is mijn paard te mager?

Waarom is mijn paard te mager?

0 908

Iedereen roept nog steeds hard dat zoveel paarden en pony’s in Nederland te dik zijn, en artikel na artikel wordt gewijd aan het voorkomen, de oorzaken en het bestrijden van overgewicht. Er zijn weliswaar minder paarden die te mager zijn, maar die paarden verdienen ook zeker extra aandacht. Vaak ligt de oorzaak namelijk bij een onderliggend medisch probleem.

1. Onderliggend medisch probleem
Dierenartsen raden aan om een mager paard door een specialist (internist) binnenstebuiten te laten keren, voordat er wordt begonnen met ‘dokteren’ met voer. Vaak is een medisch probleem de oorzaak van vermagering en hoe later zo’n probleem wordt ontdekt, hoe moeilijker het wordt om nog te genezen.

2. Te weinig ruwvoer
Ruwvoer is voor een paard de belangrijkste bron van energie. Bij een rantsoen met veel krachtvoer en weinig ruwvoer is de kans op vermagering bij ieder paard aanwezig, ook al zou dit rantsoen voldoende energie bevatten. Vermagering treedt dan op door verzuring van het spijsverteringsstelsel (en de rest van het lichaam), verminderde absorptie van voedingsstoffen en eventuele insulineresistentie.

3. Stress
Stress is één van de belangrijkste oorzaken van maag- en darmzweren, die de eetlust en de absorptie van voedingsstoffen verminderen. Bovendien lijdt chronische stress tot verzuring en een lichaam dat in constante staat van paraatheid is (fight or flight). Dit heeft een negatief effect op de bloedtoevoer naar het spijsverteringsstelsel en een gestresst lichaam vraagt per definitie meer energie dan een ontspannen lijf. Nerveuze en/of temperamentvolle paarden kunnen daardoor ook wat lastig op gewicht te houden zijn.

De oplossingen tegen vermagering zijn, mits de oorzaak bekend is, af te leiden uit bovenstaande oorzaken: een onderliggend medisch probleem uitsluiten danwel behandelen, voldoende ruwvoer (minimaal 1,5 kg droge stof per 100 kg lichaamsgewicht) en voorkom stress door een goede huisvesting, veel vrije beweging en contact met soortgenoten.

Lees meer over vermagering.

Ir. Marike Jacobs (Voerconsultant & Columniste VoerVergelijk.nl)

Meer over de auteur: Marike Jacobs is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar studie schreef Marike o.a. artikelen voor PaardenSport en verder werkt ze als stalmedewerker op een pensionstal. Mennen is haar favoriete tak van de paardensport, maar voeding en verzorging, en het waarborgen van de ‘happy athlete’ vanuit dat oogpunt, hebben de meeste aandacht.

VoerVergelijk.nl brengt iedere week op de site van de Hoefslag een voedingsverhaal met nuttige tips. VoerVergelijk is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kan een bezoeker paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn.

Vergelijkbare artikelen

Reacties