Waar op te letten als paard de wei in gaat?

Waar op te letten als paard de wei in gaat?

0 647

Gelukkig weten tegenwoordig de meeste eigenaren dat ze hun paard in het voorjaar beter niet ineens hele dagen op de wei moeten zetten. De plotselinge verandering in het rantsoen (van stro, hooi/kuil en krachtvoer naar voornamelijk gras) leidt in veel gevallen tot spijsverteringsstoornissen, zoals diarree, koliek of hoefbevangenheid. Vooral veranderingen in het ruwvoerrantsoen kunnen verteringsproblemen geven, vandaar dat de overgang van stal naar weide met beleid moet gebeuren.

1. Elke dag een uurtje langer
Bouw weidegang in 2 à 3 weken op door je paard elke dag iets langer te laten grazen. Zodoende zorg je ervoor dat de darmflora in de blinde en dikke darm, waar het gras wordt verteerd, langzaam kan wennen aan de nieuwe samenstelling van het rantsoen. Verteringsproblemen worden daardoor zoveel mogelijk voorkomen.

2. Tegelijkertijd stalrantsoen aanpassen
Wanneer een paard steeds meer tijd op de wei doorbrengt, staat hij minder uren op stal. De meeste paarden halen veel energie uit het gras en worden al in de eerste weken van het weideseizoen dikker. Voorkom overgewicht door de hoeveelheid krachtvoer op stal te minderen. Het blijft wel van belang om op stal goed ruwvoer te blijven voeren, zoals hooi of kuil.

3. Wormonderzoek en eventueel ontwormen voordat het weideseizoen begint
Wanneer paarden op de wei staan, groeit de kans op een wormbesmetting. Voer daarom vlak voor het weideseizoen een mestonderzoek uit (of laat het uitvoeren) en ontworm je paard indien nodig met het juiste wormmiddel.

Zorg altijd voor een goed onderhouden weiland. Bodemonderzoek en goede bemesting is belangrijk om scheve verhoudingen aan voedingsstoffen te voorkomen. Bij te weinig bemesting is de kans op hoge fructaangehaltes groot!

Lees meer over de overgang van stal naar weide.

Ir. Marike Jacobs (Voerconsultant & Columniste VoerVergelijk.nl)

Meer over de auteur: Marike Jacobs is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar studie schreef Marike o.a. artikelen voor PaardenSport en verder werkt ze als stalmedewerker op een pensionstal. Mennen is haar favoriete tak van de paardensport, maar voeding en verzorging, en het waarborgen van de ‘happy athlete’ vanuit dat oogpunt, hebben de meeste aandacht.

VoerVergelijk.nl brengt iedere week op de site van de Hoefslag een voedingsverhaal met nuttige tips. VoerVergelijk is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kan een bezoeker paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn.

Reacties