Voorkom eten van de stalbodem

Voorkom eten van de stalbodem

0 1098

Wanneer het een paard niet lukt om in zijn behoefte aan structuurrijke voeding te voldoen, uit dit zich soms in het eten van de stalbodembedekking, die al dan niet eetbaar is. In het geval van vlas, zaagsel, houtkrullen of koolzaadstro kan dit ernstige gezondheidsgevolgen, zoals darmperforatie, hebben, maar ook het eten van veel stro is niet zonder (verstoppings)gevaar.

1. Voldoende langstengelig ruwvoer
Zoals hierboven al aangegeven, de belangrijkste oorzaak voor het eten van de stalbodembedekking is onvoldoende ruwvoer of te weinig mogelijkheid om tijd aan eten te besteden. Zorg ervoor dat een paard vrijwel onbeperkt met eten bezig kan zijn, door een langstengelig ruwvoer te voeren van een voor jouw paard geschikte kwaliteit(-en) (arm/rijk/grof/fijn). Gehakseld ruwvoer is te snel op om als enige ruwvoerbron te dienen!

2. Slowfeeder
Zeker wanneer je paard gemakkelijk dik wordt of misschien al dik is, is het onverstandig om onbeperkt ruwvoer te voeren. Een slowfeeder biedt dan uitkomst. Hiermee kun je de ruwvoergift beperken en de eettijd verlengen. Ook voor ’s nachts is een slowfeeder ideaal. Vaak zit er minimaal acht uur tussen de laatste avond- en eerste ochtendvoerbeurt; een lege maag is gevoelig voor het ontstaan van maagzweren!

3. Toch stro
Overmatig stro eten in combinatie met te weinig drinken en weinig beweging kan leiden tot verstoppingskoliek. Toch geeft stro wel iets meer ruimte in de ruwvoergift: het is geen probleem als er wat van gegeten wordt. Het kan juist heel verzadigend werken. Heeft een paard geen stofallergie, dan is het raadzaam om dagelijks wat stro te verstrekken, voor extra laagenergetische vulling en tijdverdrijf. (foto: Remco Veurink)

Lees meer over het belang van voldoende ruwvoer.

Ir. Marike Jacobs (Voerconsultant & Columniste VoerVergelijk.nl)

Meer over de auteur: Marike Jacobs is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar studie schreef Marike o.a. artikelen voor PaardenSport en verder werkt ze als stalmedewerker op een pensionstal. Mennen is haar favoriete tak van de paardensport, maar voeding en verzorging, en het waarborgen van de ‘happy athlete’ vanuit dat oogpunt, hebben de meeste aandacht.

VoerVergelijk.nl brengt iedere week op de site van de Hoefslag een voedingsverhaal met nuttige tips. VoerVergelijk is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kan een bezoeker paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn.

Vergelijkbare artikelen

Reacties