Voeren voor de keuring

Voeren voor de keuring

0 490

Het keuringsseizoen breekt weer aan. Paarden moeten er netjes op staan: niet te dik, niet te dun, mooi bespierd en glanzend in de vacht. Voeding kan helpen om je paard van zijn of haar beste kant te laten zien.

1. De juiste conditie

Een keuring is geen vleeskeuring, althans zo is het niet bedoeld. Zorg er dus voor dat het paard niet te dik is. Ondergewicht is eveneens ongewenst. Door middel van een conditiescore kun je nagaan hoe jouw paard ervoor staat. Zet je paard, wanneer nodig, in overleg met een voedingsdeskundige op dieet om af te vallen of juist om aan te komen.

2. Plantaardige olie en/of  haver

Een glanzende vacht maakt een paard altijd mooier. Om dit te bereiken moet een paard vooral gezond zijn. Voedermiddelen die nog extra kunnen helpen, zijn plantaardige olie en haver. Plantaardige olie maakt het huidvet meer vloeibaar, waardoor het de vacht beter smeert. Het hogere vetgehalte is waarschijnlijk ook de werkende factor in haver.

3. Vitamine- en mineralenvoorziening

Om een gezond paard met veel uitstraling te hebben, is een uitgebalanceerd rantsoen met een voldoende vitamine- en mineralenvoorziening noodzakelijk. Omdat het zonder ruwvoeranalyse onbekend blijft hoeveel het ruwvoer dagelijks bijdraagt aan die voorziening, kan een supplement uitkomst bieden.

Training en huisvesting hebben een belangrijke invloed bij het keuringsklaar maken. Voorkom stress, zorg voor voldoende vrije beweging en sociaal contact en werk met een passend trainingsschema om je paard zo goed mogelijk voor te bereiden op de keuring.

Lees meer over het samenstellen van een goed rantsoen.

Ir. Marike Jacobs (Voerconsultant & Columniste VoerVergelijk.nl)

Meer over de auteur: Marike Jacobs is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar studie schreef Marike o.a. artikelen voor PaardenSport en verder werkt ze als stalmedewerker op een pensionstal. Mennen is haar favoriete tak van de paardensport, maar voeding en verzorging, en het waarborgen van de ‘happy athlete’ vanuit dat oogpunt, hebben de meeste aandacht.

VoerVergelijk.nl brengt iedere week op de site van de Hoefslag een voedingsverhaal met nuttige tips. VoerVergelijk is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kan een bezoeker paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn.

 

 

Vergelijkbare artikelen

Reacties