Aangepaste voeding en beweging beste medicijn tegen obesitas

Aangepaste voeding en beweging beste medicijn tegen obesitas

algemeen paard oog, haarsteeg,
Archieffoto

Zwaarlijvige paarden kunnen afvallen door alleen te diëten. Maar het kan een trainingsprogramma met lage intensiteit vereisen om hun insulinesensitiviteit te verbeteren, zo hebben Australische en Britse onderzoekers geleerd. 

Onderzoek

Bamford, onderzoeker aan de Veterinaire Faculteit van de Universiteit van Melbourne en zijn collega’s bestudeerden 24 zwaarlijvige paarden en pony’. Alle dieren kregen een verlaagde hoeveelheid hooivoer gedurende de onderzoeksperiode van 12 weken. De helft van de dieren begon ook met een trainingsprogramma met een lage intensiteit (15 minuten draven op een loopband, beginnend en eindigend met vijf minuten lopen). Ze voerden deze oefeningen een keer per dag uit, vijf dagen per week.

Resultaten

“Terwijl alle paarden tijdens de studie min of meer evenveel gewicht verloren en hun scores voor de conditie van het lichaam verlaagden, hadden de uitgeoefende paarden aan het einde van de onderzoeksperiode een betere insulinegevoeligheid”, zei Bamford. Dit is een goede zaak, omdat insulinegevoeligheid een gezond metabolisme bevordert. Terwijl de verstoorde insulineregulatie, die vaak wordt geassocieerd met obesitas, kan leiden tot gevolgen zoals hoefbevangenheid .

Obesitas

“Obesitas komt veel voor in paardenpopulaties over de hele wereld en is een groot probleem. Voornamelijk  vanwege de associaties tussen obesitas, disregulatie van insuline en hoefbevangenheid,” zei Bamford. “Dit probleem komt door het verschil in energie-inname en energieverbruik.

Steeds meer paarden en pony’s krijgen toegang tot weiden. Zij eten hier veel energierijk gras waardoor de paarden vaak overvoerd zijn wat uiteindelijk lijdt tot obesitas.

Met deze uitkomst willen de onderzoekers aantonen dat Obesitas op diverse manieren te verhelpen is, maar dat niks doen zeker schadelijke gevolgen kan hebben voor de gezondheid van het paard.

Bron: The Horse / Hoefslag

 

Reacties