Suikergevoelige paarden

Suikergevoelige paarden

0 887

Suikers zijn koolhydraten die door het paard als energiebron worden gebruikt. De smaak is zoet, waardoor suikerrijke voeders voor de meeste paarden onweerstaanbaar zijn. Tegenwoordig zijn er echter steeds meer paarden die, als gevolg van teveel suiker- en zetmeelrijke voeding, stofwisselingsproblemen hebben ontwikkeld, zoals insulineresistentie, overgewicht en hoefbevangenheid. Deze dieren hebben een suiker- en zetmeelarm rantsoen nodig, om symptomen van stofwisselingsziekten te verminderen. Waar moet je op letten als je een suikergevoelig paard hebt?

1. Weinig tot geen krachtvoer
Krachtvoer is vaak rijk aan zetmeel door het gebruik van granen. Deze krachtvoeders zijn minder geschikt voor paarden met een stofwisselingsprobleem. Gelukkig zijn er steeds meer voeders die graanvrij zijn en/of een laag suiker- en zetmeelgehalte hebben.

2. Pas op met gras in voorjaar/herfst
Wanneer in het voorjaar de temperatuur nog laag is, kunnen suikers in het gras opstapelen. Fructaan is een bekende veroorzaker van hoefbevangenheid, koliek en diarree. Let extra op bij het weiden van gevoelige paarden: bouw de graastijd langzaam op en gebruik indien nodig een graasmasker.

3. Let op met hooi en kuil!
Gedroogd ruwvoer kan behoorlijke hoge suikergehaltes hebben. In kuilvoer wordt een deel van de suikers omgezet in zuren, maar in hooi blijven de suikers die zich tijdens de oogst in het gras bevinden in tact. De enige manier om het suikergehalte in het gras te bepalen, is door middel van een analyse. Door hooi te weken kan het suikergehalte worden verlaagd.

Ook al heeft je paard stofwisselingsproblemen, suikervrij voeren is onmogelijk en zou ook heel ongezond zijn. Suikers zijn onmisbaar voor het functioneren van het lichaam. Hoeveelheid is echter het sleutelwoord!

Ir. Marike Jacobs (Voerconsultant & Columniste VoerVergelijk.nl)

Meer over de auteur: Marike Jacobs is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar studie schreef Marike o.a. artikelen voor PaardenSport en verder werkt ze als stalmedewerker op een pensionstal. Mennen is haar favoriete tak van de paardensport, maar voeding en verzorging, en het waarborgen van de ‘happy athlete’ vanuit dat oogpunt, hebben de meeste aandacht.

VoerVergelijk.nl brengt iedere week op de site van de Hoefslag een voedingsverhaal met nuttige tips. VoerVergelijk is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kan een bezoeker paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn.

 

 

Vergelijkbare artikelen

Reacties