Afbeelding
Foto: Wiebke Wilting

Dry Needling, een prikkelende methode

Verzorging Opvallend

Dry Needling is binnen de fysiotherapie een zeer effectieve methode voor de behandeling van chronische (spier)pijn en gerelateerde klachten aan het bewegingsstelsel. 

Advertisement

Een goed functionerende spier kan samentrekken en ontspannen. Door bijvoorbeeld trauma, overbelasting en stress kan de stofwisseling in de spier verslechteren, waardoor afvalstoffen zich ophopen en er een tekort aan zuurstof kan ontstaan in de spierbundel. 

Pijnlijk bij aanraking

Het resultaat is een gevoelige plek in de betreffende spier; een trigger point of spierknoop. Deze is pijnlijk bij aanraking en kan uitstralende pijn geven naar andere delen van het lichaam. Langdurig onbehandelde trigger points kunnen leiden tot spierzwakte, algehele beperking van de beweeglijkheid en zelfs verminderde coördinatie. Klinisch kan dit herkenbaar zijn in rijtechnische problemen, zoals problemen met nageven, onrustige hoofd-/halshouding, moeite met gebruik van de achterhand, problemen met opzadelen en aansingelen of zelfs staken.

Wat houdt Dry Needling bij paarden in?

Door kleine acupunctuurnaaldjes in de zogenaamde trigger points te plaatsen ‘ontlaad’ je als het ware de betreffende spier, resulterend in verlichting van pijn en herstel van de normale functionaliteit. Hierdoor kan de spier ontspannen en de betreffende functie weer uitvoeren. In tegenstelling tot (klassieke)acupunctuur worden bij Dry Needling dus geen energiebanen maar spieren geprikkeld, wat resulteert in een directe toename van de beweeglijkheid. Over het algemeen reageren paarden heel goed op de behandeling en nauwelijks op het aanprikken met de naalden. Meestal is één behandeling voldoende om weer verder te gaan in de training, mits de oorzaken weggenomen zijn.

Diagnose en behandeling

Een paardenarts, veterinair chiropractor of dierfysiotherapeut kan door middel van een gedegen klinisch onderzoek analyseren waar betreffende klachten vandaan komen. Het is van belang dat er goed gekeken wordt naar de oorzaak van de problemen. Bij een aantal aandoeningen is een Dry Needling behandeling juist niet gewenst, maar over het algemeen is deze korte en effectieve therapie een uitstekende aanvulling op een chiropractische of fysiotherapeutische behandeling.