Afbeelding

Gelukkiger en gezonder paard met een inloopstal?

Verzorging Opvallend

Een inloopstal biedt vele voordelen voor paarden met hun instinct voor vrijheid en beweging. Paarden zijn normaal gesproken gezonder en gelukkiger buiten dan binnen. In drukke tijden, zal je veel minder tijd besteden aan het in en uit de stal brengen van je viervoeters. 

Advertisement

De stal kan goedkoop en eenvoudig zijn en is dan toch een waardevolle aanvulling. Paarden zijn gebouwd en instinctief gedreven om te bewegen. Hun eerste reactie op alles wat op afstand wordt beschouwd als een bedreiging is om te vluchten. Het temmen heeft hier een en ander aan veranderd om aan menselijke eisen te voldoen, maar niet heel veel.

Natuurlijk

Paarden kunnen hitte en kou veel beter verdragen dan mensen. Sommige rassen kunnen dat meer dan anderen, maar wat ze allemaal willen vermijden, zijn extreme wind, regen en sneeuw. Ook extreem warme temperaturen en de daarbij behorende vliegen. Een aantal van deze problemen kunnen worden aangepakt met dekens, maar ze moeten voortdurend worden gewisseld om het paard droog te houden en te beschermen tegen extreme weersomstandigheden. 

De huid en vacht van het paard zijn een gevoelig orgaan, fijn afgestemd op de grillen en verscheidenheid van het weer en het gebied. Hoe méér paarden op een natuurlijk e manier kunnen worden gehouden, hoe beter dat is. Paarden die buiten worden gehouden in een veilige paddock met schuilplaats of inloopstal, hebben een meer natuurlijk e levensstijl. Zij bewegen naar hun eigen wensen en dat komt ook hun spijsvertering ten goede. 

Hun gewrichten bewegen flexibel en effectief in plaats van in een kleine stal in cirkels te bewegen, waardoor meer belasting op het spronggewricht en achterhand komt. Ze kunnen ervoor kiezen om weersomstandigheden, afhankelijk van het seizoen, te vermijden.

Makkelijk

Een prettig voordeel van een inloopstal is de pure eenvoud. Het maken is relatief makkelijk, maar voordat je begint is er wel een planning nodig. 

Om precies te bepalen wat je nodig hebt, is uiteraard het aantal paarden belangrijk. Is er maar één paard dan is een simpel driezijdig schuurtje met ruime hoogte en diepte en een goede basisafvoer prima. Maar als je meerdere paarden hebt, neem je het de aard en het temperament van de kuddeleider ook mee.

Afmeting

De stal moet zo gemaakt zijn om de paarden veilig te kunnen opvangen maar ook dat elk nog een gevoel van persoonlijke ruimte kan hebben. Ruinen kunnen heel goed in vriendschap leven, maar voeg je een merrie toe aan de groep dan zou ze onverdraagzaam kunnen zijn tegenover andere paarden in haar schuilruimte. Plan de schuilplaats met een ontsnappingsmogelijkheid. 

Je wil liever geen paniekerig paard in de achterkant van de stal door een dominant dier dat hem niet wil laten passeren. Hierdoor kunnen ze in gevaar komen en zich blesseren. Voor twee paarden heb je meer dan dubbel de ruimte nodig. Een maatstaf is minstens 10 m2 of gebruik 3,5 x 3,5 m als algemene richtlijn voor één paard. Meer ruimte zal nodig zijn voor de grotere dieren. 

Onthoud dat niet alle paarden tegelijkertijd de stal zullen gebruiken, behalve natuurlijk tijdens extreme weersomstandigheden. De hoogte moet minimaal 2,5 m  aan de achterkant zijn en 3 tot 3,5 m aan de voorkant, hierbij rekening houdend met het eventueel verzamelen binnen.

Locatie

Bekijk goed waar de schuilplaats moet komen te liggen en de kant van het open zijde zal zijn. Het bepalen van die ligging is niet eenvoudig omdat het weer soms zo variabel is. 

Wat zijn de meest voorkomende windrichtingen? Uit welke richting komen meestal de winterstormen? Hoe draait de zon over de paddock? Het is belangrijk om de schuilplaats op hoge, droge grond te plaatsen en dat de achterwand de wind opvangt, terwijl het open gebied niet direct zonlicht krijgt. 

Het moet gemakkelijk toegankelijk zijn voor voertuigen, maar uit de buurt van poorten, zodat je niet wordt belemmerd wanneer voertuigen in en uit de paddock moeten rijden bij het schoonmaken. Heb je meer dan één weiland, overweeg dan om de schuur langs de afrasteringslijn te plaatsen, zodat je via een poort de paarden naar het andere weiland kunt laten gaan als je rotatie in de weiden toepast.

In de winter kan de poort ook worden opengelaten, zodat ze toegang hebben tot beide weilanden. Is de locatie goed maar de bodem minder, verbeter deze dan met een goed gedraineerde bodem zoals fijn grind en misschien steengruis. Bedek deze basis met bijvoorbeeld houtkrullen. Het moet bestand zijn tegen intensief gebruik. Houd rekening met seizoensgebonden onderhoud van de bodem om hem stevig en goed gedraineerd te houden en maak de stal regelmatig schoon om overlast van vliegen te verminderen.

Modellen

De ‘sky is the limit’ voor het ontwerp. Via internet zijn er uitstekende modellen verkrijgbaar inclusief complete inrichting tot de laatste nagel. Sommige stallen zijn verkrijgbaar als een bouwpakket maar zullen duurder zijn dan je eigen doe-het-zelf-project. De stal kan uiteenlopend zijn, van drie zijden en een hellend dak tot een inloopstal met open, verdeelde stallen, een afgesloten berging voor voer, een hooiopslag en een zadelkamer. 

De stallen kunnen op een rij worden geplaatst, zodat elk paard vrije toegang heeft tot zijn eigen exclusieve ruimte. Je kunt het dak bouwen met een overstek om het beschermingsgebied te verhogen. Is een opslagruimte opgenomen, overweeg dan om dit deel van de schuur van steen te maken om vocht en knaagdieren buiten te houden. Een optie is ook om die muren te isoleren. De opslagruimte kan ook worden gebruikt voor halsters etc. en verzorgingsmiddelen en medicijnen die in een afgesloten kastje moeten worden bewaard. 

Hoewel deze structuur nog steeds een inloopstal is, wil je dat het zo veelzijdig en efficiënt mogelijk is. Afhankelijk van de grootte van het afdak, kan het open einde een schuifpoort hebben om de dieren binnen te houden. Momenten die ze veilig kunnen staan, is wellicht van onschatbare waarde. Je kunt de plek gebruiken om een ritje voor te bereiden, als een plaats waar de dierenarts kan behandelen of onderzoeken of de hoefsmid zijn werk kan doen. 

Plus, als je machines gebruikt om de mest op te ruimen in de paddock, dan wil je de paarden liefst niet in de buurt hebben. Vergeet niet om dakgoten in je ontwerp op te nemen, zodat regen of smeltende sneeuw het niet recht voor je overkapping tot een zwembad maakt. De afvoerpijp kan ofwel op/in de grond uitmonden of je kunt het zo instellen dat het in de watertrog van het paard leidt: een goede manier om water op te vangen (en niet te verspillen).

Licht

Elektriciteit in de schuur is wel zo prettig. Verlichting in de winter zal waardevol zijn als je hooi gaat geven, de paarden controleert of gaat opstrooien. Heb je ‘s nachts een noodgeval, is het belangrijk om een lichtbron te hebben. Vraag bij een elektricien na hoe je ondergrondse kabels van de bron naar de stal kunt maken. Installeer de stroomaansluitingen op een veilige plek waar de paarden er niet bij kunnen en plaats een stroomonderbreker die de veiligheid binnen een tel kan waarborgen.

Watertoevoer

Maak,indien mogelijk, een watertoevoer naar de stal om niet alleen de watertrog te vullen, maar ook om te wassen en schoon te maken. De plaatselijke loodgieter zal om advies moeten worden gevraagd hoe een leiding van de hoofdtoevoer naar de schuur te maken en veilig het water binnen te brengen. 

Denk ook aan vorstbescherming! Besluit je een eigen inloopstal te bouwen, informeer dan bij de plaatselijke gemeente of bouwvergunning nodig is, zodat je kunt voldoen aan de regelgeving en problemen achteraf voorkomt. 

Bron: horsejournals / De Hoefslag 

Foto: Shutterstock