Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Paard op leeftijd: waar moet je op letten?

Verzorging Opvallend

Net als mensen, worden paarden tegenwoordig ouder dan ooit. Meer paarden leven lang en gelukkig nadat ze met pensioen gegaan zijn. De Nieuw-Zeelandse journalist Neil Clarkson vertelt waar je op moet letten bij de verzorging van je bejaarde paard.

Advertisement

Gewoon paard blijven

Stel je voor dat je oudere paard een mens was. Zou hij het fijn vinden om alleen thuis te zitten en te klagen over de hoge verwarmingskosten? Zou hij naar de bingo van de plaatselijke soos gaan? Of zou hij gezellig een potje golf spelen en daarna een biertje gaan drinken in het clubhuis met z’n vrienden? Ik denk dat de meeste paarden gewoon paard willen blijven, ook als ze op leeftijd zijn. En als er wat te beleven valt in de wei of paddock, dan wil hij lekker meehollen met de anderen.

Pensioen

Meer paarden worden ouder dan dertig jaar, dankzij betere medische zorg en het besluit van de eigenaar om hun maatje een mooi en gezond pensioen te bieden. Wanneer een paard als ‘oud’ bestempeld moet worden varieert enorm. Het leven dat een paard geleid heeft en waar hij vandaan komt spelen een grote rol. Pony’s worden over het algemeen ouder en kunnen vaak tot op zeer hoge leeftijd bereden worden. Grote paarden hebben eerder last van hun gestel. Vandaar dat het lastig is om te zeggen dat een paard op een bepaalde leeftijd oud is. De eerste tekenen van ouderdom dienen zich vaak aan in de vorm van een ingevallen rug, grijze haren, hangende onderlip, doffer wordende vacht, slechtere tanden, algemeen conditieverlies, stijve gewrichten€¦ Eigenlijk een beetje zoals bij mensen. Gelukkig is het zorgen voor een bejaard paard niet zo moeilijk.

Hoeven en gebit

Het is belangrijk om de algemene lichamelijke gesteldheid, de hoeven en het gebit van het paard in de gaten te houden. Laat regelmatig bloedonderzoek doen, wees attent op de samenstelling van de groep waarin het paard graast (en dus eet), geef goed voer (met een hoger proteïnegehalte dan voor een jonger paard) met eventueel extra vitaminen, zorg dat het dier kan schuilen of doe een deken op. 

Bron: Hippos 

Foto: Remco Veurink