Top 3 oplossingen tegen stro of vlas eten

Top 3 oplossingen tegen stro of vlas eten

0 4435

Het eten van de stalbodembedekking is niet de bedoeling en kan tot ernstige gezondheidsproblemen leiden. Verstoppingskoliek komt vaak voor bij paarden die zich vergrijpen aan stro, vlas of houtvezel, maar ook darmperforatie en buikvliesontsteking kan het gevolg zijn van het eten van stro of vlas. Beide zijn vaak fataal. Veel stro eten zorgt bovendien voor een bolle buik, wat menig ruiter niet graag ziet bij zijn paard. Gelukkig is dit probleem in de meeste gevallen vrij gemakkelijk op te lossen.

1. Meer ruwvoer

Een van de belangrijkste redenen voor een paard om aan zijn stalbodembedekking te beginnen, is een gebrek aan structuur. Met structuur worden vezels bedoeld die langer zijn dan 8mm, ofwel ruwvoer. Ruwvoer geeft vulling aan het darmstelsel, waardoor het paard verzadigd is, zorgt voor veel kauwactiviteit, werkt tegen verveling en houdt de darmen gezond. 1,5 kg hooi of 2-2,5 kg kuilgras per 100 kg. lichaamsgewicht zijn het absolute minimum. Een paard dat regelmatig zijn stal leeg eet, heeft waarschijnlijk behoefte aan extra ruwvoer.

2. Sociaal contact

Paarden zijn kuddedieren en het belang van sociaal contact wordt door veel paardeneigenaren nog steeds behoorlijk onderschat. Bij gebrek aan paard-tot-paard contact kan stress ontstaan, wat vervolgens weer kan leiden tot het opeten van bodembedekking. Een gat in de tussenwanden van de box maakt sociaal contact met de buurman/-vrouw mogelijk zonder dat paarden elkaar kunnen beschadigen. Dagelijks weidegang of in de paddock met soortgenoten is echter een betere oplossing.

3. Verveling voorkomen

Net als dat paarden op de paddock soms uit verveling zand gaan eten, kan verveling op stal ook nare gevolgen hebben. Naast het voeren van meer ruwvoer kan het betreffende ruwvoer uit een slowfeeder gevoerd worden, waardoor een paard veel langer over zijn eten doet en niet de kans krijgt zich te vervelen. Verder zijn regelmatige beweging en afwisseling van omgeving van belang om verveling tegen te gaan.

In tegenstelling tot vlas en houtvezel telt stro als ruwvoer. In verhouding tot hooi en kuilgras bevat het echter veel lignine, een onverteerbare vezel die tot verstopping kan leiden. Stro is daarom nooit geschikt als enig ruwvoer, maar meer als ‘knabbelmateriaal’ om de periodes tussen de voerbeurten door te komen. Voer naast stro altijd minimaal 1,5 kg hooi of 2 kg kuil per 100 kg. lichaamsgewicht.

Lees meer over hoe belangrijk voldoende ruwvoer is voor het welzijn van paarden.

Ir. Marike Jacobs (Voerconsultant & Columniste VoerVergelijk.nl)

Meer over de auteur: Marike Jacobs is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar studie schreef Marike o.a. artikelen voor PaardenSport en verder werkt ze als stalmedewerker op een pensionstal. Mennen is haar favoriete tak van de paardensport, maar voeding en verzorging, en het waarborgen van de ‘happy athlete’ vanuit dat oogpunt, hebben de meeste aandacht.

VoerVergelijk.nl brengt iedere week op de site van de Hoefslag een voedingsverhaal met nuttige tips. VoerVergelijk is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kan een bezoeker paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn.

Foto: Remco Veurink

 

Vergelijkbare artikelen

Reacties