Teugeldrukmeting

Teugeldrukmeting

0 797

De teugeldrukmeter is een praktisch en objectief instrument om problemen op te sporen, zowel op rijtechnisch gebied als op het gebied van (preventieve) gezondheidszorg bij paarden.

Wat is teugeldrukmeting en hoe werkt het?

De teugeldrukmeter meet de trekkracht tussen teugel en bit, waarbij er geen onderscheid wordt gemaakt tussen de druk die het paard aanneemt of die van de ruiter. Tussen teugel en bit worden twee sensoren (een voor de linker en een voor de rechter teugel) bevestigd die verbonden zijn aan een data logger. Metingen kunnen vervolgens via een draadloze verbinding direct zichtbaar worden gemaakt in een grafiek op de computer. De rode lijn in de grafiek geeft de rechter teugel weer en de groene lijn de linker, waardoor goed is af te lezen hoe de druk is verdeeld over de teugels. De hoogte van de gemeten druk is direct gerelateerd aan de snelheid van de gang: in stap is er de minste druk en in galop de meeste.

Gebruik op rijtechnisch gebied

De teugeldruk die door ruiters vaak als constant wordt aangevoeld, is in feite helemaal niet constant. De ruiter kan door het gebruik van de teugeldrukmeter tijdens een training heel bewust worden gemaakt van zijn/haar teugelvoering. Zijn er afwijkingen? Dan is het altijd goed om je af te vragen of de oorzaak bij het paard of bij de ruiter ligt, omdat de teugeldrukmeter hier geen onderscheid tussen maakt. Om dit te kunnen achterhalen kan een aanvullende meting met een andere ruiter of een ander paard gedaan worden. Voor een goede teugelvoering zijn ook het hoofdstel en het type bit van groot belang.

Gebruik op het gebied van (preventieve) gezondheidszorg

Een probleem hoeft niet altijd bij de ruiter te liggen. Het kan ook heel goed zijn dat de (medische) oorzaak bij het paard ligt. Denk bijvoorbeeld aan:

Gebitsproblemen
Gebitsproblemen als wolfstandjes, beschadigde lagen en/of een ongebalanceerd gebit kunnen leiden tot afwijkende metingen.

Kreupelheden
Kreupelheden kunnen zorgen voor een verhoging van de gemiddelde druk, omdat het paard zichzelf bijvoorbeeld minder goed kan dragen en daardoor in de teugel gaat ‘hangen’.

Hals- en rugproblemen
Als het paard bijvoorbeeld pijnlijk is in de buiging naar links of rechts, zijn er bij de teugeldrukmeting links-rechts verschillen te zien.

Revalidatie
Tijdens een revalidatiefase kan met teugeldrukmetingen zowel ruiter als paard goed gemonitord worden en kan de training tijdig aangepast worden om een terugval in blessures te voorkomen.

Schakel bij bovengenoemde medische problemen ook altijd tijdig de hulp in van een paardenarts.

Meer weten over wat basis contact en maximale druk is en hoe het zit met links-rechts verschillen in teugeldruk? Lees dan hier het volledige artikel Teugeldrukmeting bij paarden op Paardenarts.nl. (Foto: Centaur Consulting)

Meer over de auteur:
Morgan Lashley (paardenarts, chiropractor en auteur bij Paardenarts.nl): ‘In 2009 ben ik afgestudeerd als dierenarts aan de Universiteit Utrecht. Sinds mijn afstuderen heb ik als paardenarts gewerkt in Stockholm (2009-2012) en bij Paardenkliniek de Raaphorst in Wassenaar (2012-nu). Vroeger was ik actief wedstrijdruiter en was ik in 2000 lid van het Nederlandse team bij het EK junioren. Vanwege mijn ervaring als amazone ben ik altijd erg geïnteresseerd geweest in het management en de revalidatie van sportpaarden. In mijn dagelijkse werk ben ik verantwoordelijk voor de revalidatie van sportpaarden bij het Paardenrevalidatiecentrum de Vrijhoeve, waar ik de paarden zowel als dierenarts en als amazone begeleidt. Ik heb osteopathie gestudeerd en ben sinds juli 2014 FES-certified chiropractor.’

De Hoefslag publiceert wekelijks een actueel artikel van Paardenarts.nl; het onafhankelijke platform voor paardenhouders en paardenartsen waar men (betrouwbare) informatie over paardengezondheid en -welzijn kan vinden. Paardenarts.nl schrijft in samenwerking met paardenartsen en specialisten veterinaire artikelen. Naast de Veterinaire Kennisbank biedt Paardenarts.nl handige tools voor paardenhouders zoals de Paardenarts Locator en de Ent-herinnering. Via een nieuwsbrief en Facebook blijft men op de hoogte van nieuwe en seizoensgerelateerde artikelen.  

Reacties