Teken en teken-gerelateerde aandoeningen

Teken en teken-gerelateerde aandoeningen

0 2030

Teken zijn de kleine spinachtige parasieten die niet alleen paarden maar ook mensen lastig vallen. Ze bijten zichzelf vast in de huid en zuigen bloed om zich te voeden. Ook al voel je er amper iets van, soms kan zo’n klein beestje voor grote problemen zorgen. Teken kunnen tijdens het bloed zuigen verschillende parasieten overbrengen. De meest bekende is natuurlijk de ziekte van Lyme, echter er zijn nog meer ziekten die overgebracht kunnen worden. Wat je het best kunt doen als je paard door een teek gebeten is?

Teken in Nederland

Op paarden komen alleen harde teken voor en zij danken hun naam aan het feit dat ze een hard rugschild hebben. In Nederland is de Ixodus ricinus, de schapenteek, de meest voorkomende teek. Deze teek kan op verschillende zoogdieren voorkomen en is bekend vanwege het overbrengen van diverse ziekteverwekkers als degene die de Ziekte van Lyme veroorzaakt. De laatste jaren worden ook steeds vaker ‘exotische tekensoorten’ gevonden in Nederland, deze worden geïmporteerd uit warme zuidelijke landen. De teek Dermacentor reticularis kwam tot voor 2005 niet in Nederland voor, maar wordt de laatste jaren steeds vaker aangetroffen. Deze teek is belangrijk in de overdracht van de ziekte Piroplasmose.

Teken worden, na een rustperiode in de winter, in het voorjaar actief. Ze zitten in bomen en struikgewas te wachten, detecteren hun potentiële gastheer door uitstralende lichaamswarmte en laten zich dan vallen of klimmen op hun gastheer.

Overdragen van ziekte

Een teek kan tijdens het zuigen van bloed ziekteverwekkers opnemen en afgeven. Dit gebeurt doorgaans pas nadat de teek tenminste 24 uur vastgebeten zit. Een teek kan met meerdere ziekteverwekkers tegelijk besmet zijn, waardoor er meerdere ziektes tegelijk overgedragen kunnen worden.

De ziektes die door de teek op het paard kunnen worden overgedragen zijn o.a.:

  • Ziekte van Lyme
    Deze ziekte wordt overgedragen door een ziekteverwekker die lijkt op een bacterie: Borrelia Burgdorfie, welke wordt overgedragen door de schapenteek. De kenmerkende rode plek op de huid bij mensen zie je paarden eigenlijk nooit. Het ziekteverloop is chronisch en verschijnselen kunnen pas laat optreden, waardoor ze moeilijk te linken zijn aan een tekenbeet en besmetting met Borrelia.
  • Anaplasmose
    Deze ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Anaplasma phagocytophilum, overgedragen door o.a. de schapenteek en verstopt zich in de witte bloedcellen van het paard. De ziekte is niet chronisch, symptomen kunnen bij aanvang heftig zijn, maar vaak vindt spontaan klinisch herstel plaats.
  • Piroplasmose
    Deze ziekte wordt veroorzaakt door de parasieten Theileria equi en Babesia cabali, welke worden overgebracht door o.a. de schapenteek en zich schuilhouden in de rode bloedcellen van het paard. Ze worden op dit moment nog zelden op Nederlandse teken gevonden. De ziekte wordt vaak wel chronisch.

Als het soort teek bekend is, kun je meer zeggen over het risico op ziektes. Gelukkig betekent een tekenbeet lang niet altijd dat er een ziekte is overgedragen. Bij twijfel is het altijd verstandig om je dierenarts te raadplegen.

Meer weten over deze ziektes, behandeling, prognose en preventie?  Lees hier het volledige artikel Teken en teken-gerelateerde aandoeningen op Paardenarts.nl 

Meer over de auteur:
Jessica Bakker (paardenarts en auteur bij Paardenarts.nl): Sinds mijn afstuderen aan de Universiteit van Utrecht in januari 2008 ben ik werkzaam als erkend paardendierenarts. De afgelopen jaren ben ik op twee bekende paardenklinieken werkzaam geweest: Het Veterinair Centrum Someren en de Ambulante Kliniek voor Paarden van de Universiteit Utrecht. In Juni 2013 ben ik samen met mijn collega Floor Bernard een mobiele paardenpraktijk gestart in de provincie Utrecht: Paardenpraktijk Utrecht. In onze praktijk houden we ons naast de reguliere gezondheidszorg van het paard veel bezig met de preventieve gezondheidszorg: Voorkomen is namelijk altijd beter dan genezen! Door het delen van kennis en overleg met de eigenaar proberen we gezamenlijk de beste maatregelen voor hun dierbare paard te vinden. Echt maatwerk dus. Gebitsverzorging, merriebegeleiding, voorlichting en het adviseren in o.a. bedrijfsspecifieke wormbestrijdingsstrategieën zijn enkele speerpunten van de praktijk.”

De Hoefslag publiceert wekelijks een actueel artikel van Paardenarts.nl; het onafhankelijke platform voor paardenhouders en paardenartsen waar men (betrouwbare) informatie over paardengezondheid en -welzijn kan vinden. Paardenarts.nl schrijft in samenwerking met paardenartsen en specialisten veterinaire artikelen. Naast de Veterinaire Kennisbank biedt Paardenarts.nl handige tools voor paardenhouders zoals de Paardenarts Locator en de Ent-herinnering. Via een nieuwsbrief en Facebook blijft men op de hoogte van nieuwe en seizoensgerelateerde artikelen.  

Vergelijkbare artikelen

Reacties