Suiker in het hooi… niet altijd goed!

Suiker in het hooi… niet altijd goed!

0 1251

Hooi is als ruwvoer voor paarden het meest geschikt als basis van het rantsoen en om dagelijks te voeren. Het heeft een hoog structuurgehalte, waardoor een paard de benodigde vezels binnenkrijgt, een verzadigd gevoel heeft en een groot deel van de dag kan kauwen en bezig kan zijn met eten. Toch zitten aan hooi ook enkele nadelen ten opzichte van bijvoorbeeld kuilgras. Bevat het verse gras namelijk veel suiker en zijn de oogst- en droogomstandigheden goed, dan is het suikergehalte in het hooi ook hoog. En dat is niet altijd gewenst.

Vaak wordt gedacht dat hooi ‘onschuldig’ is, maar het suikergehalte kan soms gevaarlijk hoog zijn, zeker voor paarden en pony’s die daar gevoelig voor zijn, zoals dieren met (gevoeligheid voor) hoefbevangenheid en insulineresistentie. Wil je hooi voeren aan een paard of pony met een dergelijk stofwisselingsprobleem, laat het hooi dan analyseren en week of stoom het hooi voor gebruik.

Weken in water

Weken in water verlaagt het suikergehalte in het hooi, maar kent ook een paar belangrijke nadelen. Zo is de hoeveelheid suiker die uitgeweekt wordt heel sterk afhankelijk van de tijdsduur van het weken. Hoe langer geweekt, hoe meer suiker er wordt uitgespoeld, maar ook hoe meer andere waardevolle voedingsstoffen er verloren gaan. Bovendien heeft weken soms een nadelige invloed op de smaak. Lees hoe je suiker uit hooi kunt weken.

Stomen

Voor paarden die slecht tegen stof kunnen en/of op een laag-suiker dieet staan, is een hooistomer een uitkomst. Het suikergehalte wordt iets minder effectief verlaagd dan bij weken, maar stomen is beter voor het behoud van de voedingswaarde en mineralenstatus van het hooi. Bovendien is stomen vele malen hygiënischer dan weken.

Ir. Marike Jacobs (Voerconsultant & Columniste VoerVergelijk.nl)

Meer over de auteur: Marike Jacobs is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar studie schreef Marike o.a. artikelen voor PaardenSport en verder werkt ze als stalmedewerker op een pensionstal. Mennen is haar favoriete tak van de paardensport, maar voeding en verzorging, en het waarborgen van de ‘happy athlete’ vanuit dat oogpunt, hebben de meeste aandacht.

VoerVergelijk.nl brengt iedere week op de site van de Hoefslag een voedingsverhaal met nuttige tips. VoerVergelijk is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kan een bezoeker paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn.

(Foto: Remco Veurink)

Vergelijkbare artikelen

Reacties