Spierbevangenheid

Spierbevangenheid

0 293
algemeen

Spierbevangenheid, ook wel maandagziekte of tying up genoemd is een ziekte waarbij een paard niet meer wil/kan bewegen door totale verzuring van de spieren. De meest voorkomende oorzaak van spierbevangenheid is een teveel aan suiker en zetmeel ten opzichte van de hoeveelheid beweging. Vroeger hoefden paarden op zondag niet op het land te werken, maar ze kregen wel dezelfde hoeveelheid voer, waardoor op maandag het risico op ‘maandagziekte’ bestond.

Minder suiker en zetmeel

Suiker en zetmeel zijn bronnen van energie voor paarden. Granen zijn onder andere rijk aan zetmeel. Paarden die spierbevangenheid hebben gehad zijn gevoelig voor grote hoeveelheden suiker en zetmeel in rantsoen. Rantsoenen met veel graan en zetmeel die de dagelijkse behoefte aan energie overschrijden kunnen de kans op het terug keren van spierbevangenheid verhogen.  Reduceer de hoeveelheid suiker/zetmeel met ca. 20%.

Zetmeel vervangen door olie

Paarden die gevoelig zijn voor spierbevangenheid, maar die wel zwaar moeten presteren hebben extra energie nodig, naast goede kwaliteit ruwvoer. Olie is een veilige energiebron voor paarden met spierbevangenheid. Paarden moeten langzaam wennen aan de vertering en smaak van olie, maar daarna is het een ideale energiebron voor paarden die gevoelig zijn voor spierbevangenheid. Als het paard olie gaat gebruiken als energiebron is er minder kans op verzuring van de spieren. Lees meer over een vetrijk rantsoen.

Pas het voer aan op de prestatie

Paarden die volop in training staan, maar tijdens rustdagen geen aangepast rantsoen krijgen lopen risico op spierbevangenheid. Geef je paard niet meer voer dan nodig is om de gevraagde prestaties te leveren en verminder de hoeveelheid krachtvoer als het paard één of meerdere dag niet hoeft te werken.

Extra vitamine E en C

Extra vitamine E en vitamine C bijvoeren is zinvol voor de afvoer van gevormd melkzuur om de spieren soepel te houden. Voor het benutten van vitamine E heeft een paard ook selenium nodig.

Lees meer over spierbevangenheid.

Ir. Marike Jacobs (Voerconsultant & Columniste VoerVergelijk.nl)

Meer over de auteur: Marike Jacobs is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar studie schreef Marike o.a. artikelen voor PaardenSport en verder werkt ze als stalmedewerker op een pensionstal. Mennen is haar favoriete tak van de paardensport, maar voeding en verzorging, en het waarborgen van de ‘happy athlete’ vanuit dat oogpunt, hebben de meeste aandacht.

VoerVergelijk.nl brengt iedere week op de site van de Hoefslag een voedingsverhaal met nuttige tips. VoerVergelijk is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kan een bezoeker paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn.

 

Vergelijkbare artikelen

Reacties