Slokdarmverstopping: beter voorkomen dan genezen

Slokdarmverstopping: beter voorkomen dan genezen

0 1768

Het is de nachtmerrie van iedere paardeneigenaar: een hoestend, kuchend, kwijlend paard dat in een rare houding staat en duidelijk iets in de weg heeft zitten. De dierenarts kan meestal helpen door middel van een spierverslapper en/of sonderen, maar tot de dierenarts op locatie is, is slokdarmverstopping een heel akelig gebeuren, voor zowel eigenaar als paard. Alle reden dus om dit te voorkomen!

1. Let op senioren!

Bij senioren laat de kwaliteit van de kiezen na verloop van tijd te wensen over. Het voedsel wordt niet goed genoeg gekauwd; vaak vind je proppen voer rond de eetplek, maar soms wordt zo’n prop ook ingeslikt, met alle gevolgen van dien. Seniorenvoeders die geweekt moeten worden zijn een uitkomst. Toch verdient het nog altijd aanbeveling om ook langstengelig ruwvoer beschikbaar te stellen. Houd senioren daarmee altijd goed in de gaten!

2. Zemelen

Zemelen kunnen het best nat gevoerd worden. Het zijn namelijk kleine velletjes waarop een paard weinig kauwt en bovendien zijn ze erg droog. Bij weinig speekselaanmaak is de kans aanwezig dat de zemelen in de keel blijven hangen en verstopping of op zijn minst een vervelend gevoel veroorzaken.

3. Zeer fijn gehakseld ruwvoer en gemaaid gras

Fijn gehakseld ruwvoer heeft een korte vezellengte en wordt minder gekauwd. Hier geldt hetzelfde risico als bij zemelen. Het voeren van gemaaid gras kan een risico zijn omdat een paard veel grotere happen kan nemen, waarbij het natte gras een klont kan vormen.

Bietenpulp en slokdarmverstopping worden vaak in één adem genoemd. Bij het eten van ‘normale’ hoeveelheden droge bietenpulp is het risico op problemen echter heel klein. Slokdarmverstopping is al helemaal onwaarschijnlijk, omdat bietenpulp tijd en vocht nodig heeft om te zwellen en daarvoor veel te kort in de slokdarm aanwezig is. Een maagtorsie en verstoppingen verderop in het darmkanaal zijn veel waarschijnlijker, maar eigenlijk alleen als een paard op eigen houtje droge bietenpulp uit de ton heeft staan eten! (foto: Remco Veurink)

Lees meer over slokdarmverstopping.

Ir. Marike Jacobs (Voerconsultant & Columniste VoerVergelijk.nl)

Meer over de auteur: Marike Jacobs is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar studie schreef Marike o.a. artikelen voor PaardenSport en verder werkt ze als stalmedewerker op een pensionstal. Mennen is haar favoriete tak van de paardensport, maar voeding en verzorging, en het waarborgen van de ‘happy athlete’ vanuit dat oogpunt, hebben de meeste aandacht.

VoerVergelijk.nl brengt iedere week op de site van de Hoefslag een voedingsverhaal met nuttige tips. VoerVergelijk is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kan een bezoeker paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn.

Vergelijkbare artikelen

Reacties