Scheren van paarden

Scheren van paarden

0 980

Paarden krijgen in het najaar een wintervacht en veel paardenhouders kiezen ervoor om hun paard gedurende die periode één of tweemaal te (laten) scheren. Het scheren van een paard is echter niet makkelijk en daarnaast ook een tijdrovende klus. Een scheerbeurt kan al snel zo’n twee uur in beslag nemen. Daarbij vergt het vakmanschap om een paard netjes en op een veilige manier te scheren.

Doel van het scheren

Als het paard volop in training is, kan een dikke wintervacht lastig zijn. De vacht houdt het paard warm, waardoor hij zal sneller zweten. Het paard blijft vervolgens lang nat omdat zijn vacht slecht opdroogt. Een aantal redenen om het paard te scheren zijn:

Gezondheid
Het paard krijgt het minder warm tijde de training en zal daardoor minder zweten. Ook is het paard na de training sneller droog, waardoor het minder gevoelig is voor de risico’s ten gevolge van vorst, kou en winderigheid.

Hygiëne
Het haarkleed van het paard blijft schoner, omdat er minder resten van zweet, stof, mest en/of zand in achterblijft. Huidziekten als schimmels krijgen zo minder kans om zich te ontwikkelen. Daarnaast is schimmel of luis beter te behandelen als de vacht geschoren is. Heeft je paard mok en is het geschoren dan zijn de kootholtes makkelijker droog te maken, waardoor er minder kans is op broei tussen de haren.

Gebruiksvriendelijk
Het paard hoeft minder uitgebreid geborsteld te worden voor de training en de naverzorging neemt minder tijd in beslag.

Uiterlijk vertoon
Men vindt een geschoren paard vaak mooier, omdat het een scherpere belijning krijgt. Ook hoort een korte vacht bij een goede sportconditie.

Als het paard veel buiten loopt in de koudere periodes of zelfs dag en nacht, is het zeer aan te bevelen het paard niet te scheren of te kiezen voor een bepaald scheerpatroon waarbij het paard de voordelen van isolatie behoudt.

Scheren gaat niet zonder risico

Het welzijn van het paard is erg belangrijk; het vraagt om ‘horsemanship’ om het paard op een diervriendelijke manier te (laten) scheren. Het eindresultaat wordt voor een groot deel bepaald door het temperament van het paard en de manier waarop de scheerder daarmee omgaat. Ook een goede voorbereiding en het gebruik van het juiste materiaal is erg belangrijk. Als de scheerder weinig gevoel heeft voor het wezen van het paard en te werk gaat met een scheermachine die stoort of waarvan de messen niet scherp zijn, kan dit voor beiden een onaangename ervaring veroorzaken!

Een goede voorbereiding & hygiëne zijn belangrijk

Huidziekten zoals schimmels en bijvoorbeeld parasieten kunnen via het scheerapparaat worden overgebracht van het ene op het andere paard. De scheerkop van het apparaat moet daarom bij elke scheerbeurt grondig schoongemaakt en goed ontsmet worden. Demonteer de scheermessen zodat je met een borsteltje alle haren goed kunt verwijderen. Gebruik voor het desinfecteren van de messen geen alcohol of spiritus, maar speciale spuitbussen die hiervoor verkrijgbaar zijn. Tot slot dienen de messen na elke scheerbeurt goed in de olie gezet te worden.

Handleiding voor het correct en veilig scheren van je paard

In het handboek ‘Scheren zonder schade’ is veel informatie te vinden over de route op het paard die het beste te nemen is tijdens het scheren. Ook geeft het boek per lichaamsdeel verschillende tips om het scheren te vergemakkelijken.

Meer weten over de (winter)vacht van paarden en de verschillende scheertechnieken en maatregelen die je moet nemen na het scheren? Lees hier het volledige artikel over het scheren van paarden op Paardenarts.nl.

Meer over de auteur:
Jarno Hendrikx (Professioneel Paardenscheerder en auteur bij Paardenarts.nl): “Tijdens mijn studie MBO paardenhouderij op de Groene Welle in Zwolle ben ik op kleinschalige wijze begonnen met het scheren van paarden en pony’s voor derden. Na deze studie afgerond te hebben, ben ik begonnen dit werk uit te breiden door heel Nederland en ook buiten Nederland. Nu 10 jaar later is mijn bedrijf “De Scheerspecialist” een begrip in binnen- en buitenland. Naast het scheren van paarden en pony’s doen wij ook de verkoop, het onderhoud, het slijpen van de messen, de verhuur van scheermachines en daarnaast bieden we een cursus aan in het scheren van paarden en pony’s.”

De Hoefslag publiceert wekelijks een actueel artikel van Paardenarts.nl; het onafhankelijke platform voor paardenhouders en paardenartsen waar men (betrouwbare) informatie over paardengezondheid en -welzijn kan vinden. Paardenarts.nl schrijft in samenwerking met paardenartsen en specialisten veterinaire artikelen. Naast de Veterinaire Kennisbank biedt Paardenarts.nl handige tools voor paardenhouders zoals de Paardenarts Locator en de Ent-herinnering. Via een nieuwsbrief en Facebook blijft men op de hoogte van nieuwe en seizoensgerelateerde artikelen.

Foto: Esther van Putten Fotografie

Vergelijkbare artikelen

Reacties