Ruwvoer en nog eens ruwvoer

Ruwvoer en nog eens ruwvoer

0 332

Ruwvoer is voor ieder paard noodzakelijk. Dat kan niet vaak genoeg worden benadrukt. Er zijn tal van verschillende soorten, die in combinaties of enkelvoudig voor de meest uiteenlopende situaties bruikbaar zijn. Tegenwoordig zijn ruwvoeders ook in kleinere hoeveelheid verpakt verkrijgbaar, zoals gedroogde luzerne en weidegras; er bestaan zelfs kleine pakjes kuilgras. Voor niemand meer een excuus om te weinig ruwvoer te voeren dus!

1. Structuur

Ruwvoer biedt structuur. Dat wil zeggen dat het veel vezels bevat, die hard en taai zijn. Ze moeten grondig gekauwd worden voordat ze doorgeslikt kunnen worden, en vormen een volumineuze massa in de blinde en dikke darm, doordat de vezels veel water vasthouden. Deze eigenschap maakt ruwvoer essentieel voor een gezonde darmwerking.

2. Bezigheidstherapeut

Op een kilo ruwvoer moet een paard veel langer kauwen dan op een kilo krachtvoer. Daarnaast heeft ruwvoer in vergelijking tot krachtvoer een lage voederwaarde. Deze twee dingen zorgen ervoor dat je behoorlijk wat kilo’s ruwvoer aan een paard kan geven, waar hij minimaal 16 uur per dag mee bezig moet zijn, zonder dat hij te dik wordt. Ruwvoer is dus een ideale bezigheidstherapeut, zeker wanneer een paard op stal staat!

3. Speeksel

Dat een paard op een kilo ruwvoer meer moet kauwen, zorgt ook dat er per kilo ruwvoer veel meer speeksel wordt geproduceerd dan per kilo krachtvoer. Ook dit is een onmisbare eigenschap van ruwvoer. Een paard maakt namelijk continue maagzuur aan, waardoor de maag snel verzuurt. Maagzweren kunnen vervolgens in slechts een paar uur tijd ontstaan. Speeksel verdunt het maagzuur en verlaagt de zuurgraad, wat helpt om maagzweren te voorkomen.

Ruwvoer heeft een effect op het gehele lichaam, van voor tot achter. Daarom is een goede hygiënische kwaliteit noodzakelijk. Beschimmeld en/of verrot ruwvoer, ook al is de besmetting maar gering, kan een paard echt ziek maken. Let dus op met bijvoorbeeld nat kuilgras en oud hooi! (foto: Remco Veurink)

Ir. Marike Jacobs (Voerconsultant & Columniste VoerVergelijk.nl)

Meer over de auteur: Marike Jacobs is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar studie schreef Marike o.a. artikelen voor PaardenSport en verder werkt ze als stalmedewerker op een pensionstal. Mennen is haar favoriete tak van de paardensport, maar voeding en verzorging, en het waarborgen van de ‘happy athlete’ vanuit dat oogpunt, hebben de meeste aandacht.

VoerVergelijk.nl brengt iedere week op de site van de Hoefslag een voedingsverhaal met nuttige tips. VoerVergelijk is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kan een bezoeker paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn.

Vergelijkbare artikelen

Reacties