Röntgenologie

Röntgenologie

0 749

Zowel in de humane gezondheidszorg als in de hippische wereld wordt veel gebruik gemaakt van röntgenologie. Met röntgenfoto’s kunnen lichaamsdelen van paarden bekeken worden alsof de huid, de spieren en andere weefsels er niet zijn. Een paardenarts kan hierdoor een veel betere diagnose stellen dan wanneer hij het paard alleen met het blote oog zou beoordelen.

Digitale röntgenologie

Röntgenologie heeft zich zeer snelle ontwikkeld. Alles gaat tegenwoordig digitaal, röntgenfoto’s zijn direct zichtbaar op een computerscherm. De beelden zijn haarscherp en kunnen worden uitvergroot, zodat alles nauwkeurig en gedetailleerd kan worden geanalyseerd. Ook belichting en contrast van een röntgenfoto kan aangepast worden, waardoor een tweede reeks foto’s vaak niet meer nodig is. Hierdoor staat het paard minder bloot aan straling en ervaart het minder stress.

Mobiele röntgenologie

Bij mobiele digitale röntgenologie kan het röntgenproces op locatie plaatsvinden. Grote voordelen zijn o.a.:
* Minder stress voor het paard (bijna geluidloos, vervoer van het paard is niet noodzakelijk)
* Eenvoudig meerdere paarden op dezelfde locatie onderzoeken
* Zeer doeltreffend bij kreupelheidsdiagnostiek of aankoopkeuringen ter plekke
* Eenvoudige verstrekking van röntgenfoto’s per cd/e-mail

Wanneer is een röntgenonderzoek nodig?

De belangrijkste redenen voor een onderzoek zijn:
* Letsel, bijvoorbeeld bij verdenking van een botbreuk
* Kreupelheidsdiagnostiek: het zichtbaar maken van gewrichtsartrose, een ontsteking aan het botvlies, hoefkatrolontsteking, fracturen, scheurtjes e.d.|
* Hoefbevangenheid: voor het bepalen van de vorm van hoefbevangenheid, hoe ernstig de situatie is en of er sprake is van bijvoorbeeld kanteling of verzakking van het hoefbeen
* Keuring Verkoop- /aankoopkeuring: na de klinische keuring kan er gekozen worden voor aanvullend röntgenonderzoek.
* PROK keuring: Project Röntgenologisch Onderzoek KWPN onderzoekt de röntgenologische (erfelijke) afwijkingen bij paarden vanaf 2,5 jaar. Hierbij is vooral te denken aan spat, OC en OCD. Het KWPN streeft hiermee een gezonde paardenpopulatie na. De PROK-keuring kan alleen uitgevoerd worden door een dierenarts die op de PROK-lijst staat. De beelden worden opgestuurd naar het KWPN en beoordeeld door de PROK-commissie.
* OC/OCD-screening: OC ontstaat tijdens de ontwikkeling van het veulen, waarbij het kraakbeen zich omzet in bot en hierbij iets verkeerd gaat.
* Sportkeuring: bij een sportkeuring worden er vooral röntgenbeelden gemaakt om de botten in de benen van het paard te beoordelen, dit met het oog op de sportdiscipline en toekomstige prestaties van het paard.

Meer weten over de herkomst van röntgenologie, röntgenstraling, keuringsdierenarts voor paarden en kosten? Lees het volledige artikel Röntgenologie op Paardenarts.nl.

Foto: paardenarts.nl

Meer over de auteur:
Inus Nijhof (paardenarts en auteur bij Paardenarts.nl): Sinds 1983 houdt paardenarts Inus Nijhof zich al bezig met röntgenologie bij paarden. In deze tijd is hij steeds meegegaan met de vele ontwikkelingen op het gebied van kennis en apparatuur, waardoor hij deel uitmaakt van de groep koplopers binnen de sector mobiele digitale röntgenologie. In Blesdijke heeft Inus zijn paardenpraktijk. Ook is hij mobiel, en dagelijks onderweg met zijn apparatuur voor röntgenonderzoek op locatie.

De Hoefslag publiceert wekelijks een actueel artikel van Paardenarts.nl; het onafhankelijke platform voor paardenhouders en paardenartsen waar men (betrouwbare) informatie over paardengezondheid en -welzijn kan vinden. Paardenarts.nl schrijft in samenwerking met paardenartsen en specialisten veterinaire artikelen. Naast de Veterinaire Kennisbank biedt Paardenarts.nl handige tools voor paardenhouders zoals de Paardenarts Locator en de Ent-herinnering. Via een nieuwsbrief en Facebook blijft men op de hoogte van nieuwe en seizoensgerelateerde artikelen.

Vergelijkbare artikelen

Reacties