Recept voor spieropbouw

Recept voor spieropbouw

0 2061
foto: Remco Veurink

Een mooi gespierd paard is een wens van velen, maar dit gebeurt niet vanzelf. De mate van spieropbouw en onderhoud is afhankelijk van genetica, training, maar ook voeding speelt een rol. Voeding is namelijk de bron van de bouwstenen die noodzakelijk zijn voor spieropbouw, namelijk eiwit en aminozuren.

Voldoende eiwit

Een jong paard in training of een ouder paard dat na lange tijd weer in training is, heeft meer eiwit nodig dan een paard op rust of een ‘doorgewinterd’ paard in training. Hoewel veel mensen denken teveel eiwit te voeren (waar een paard overigens beter mee kan omgaan dan gedacht), is dit in veel gevallen niet zo. Bekijk wat de eiwitbehoefte is van je paard en stem het rantsoen daar op af.

Essentiële aminozuren

Eiwit is opgebouwd uit zogenaamde aminozuren. Hiervan bestaan er 22 verschillende, waarvan er 8 voor paarden essentieel zijn, wat wil zeggen dat ze niet door het lichaam zelf aangemaakt kunnen worden. Deze aminozuren dienen dus door middel van de voeding te worden verstrekt. De belangrijkste essentiële aminozuren zijn lysine en methionine; deze zijn ook meteen het meest beperkend op de spiergroei. Wanneer er een gebrek is aan één of meerdere essentiële aminozuren zal dit in de (uitblijvende) spieropbouw zichtbaar zijn.  De biologische waarde is een maat voor het gehalte aan essentiële aminozuren.

Eiwitkwaliteit

Een voldoende aanbod van eiwit en essentiële aminozuren is nog steeds geen voorwaarde voor een goede spieropbouw. De eiwitkwaliteit speelt een minstens zo’n belangrijke rol. Je kunt namelijk zoveel eiwit en aminozuren in je paard stoppen als je wil, maar als het eiwit of de aminozuren om wat voor reden dan ook slecht of niet verteerbaar of opneembaar zijn, heeft je paard er niets aan. Een goede eiwitbron met veel essentiële aminozuren is bijvoorbeeld sojaeiwit. Lijnzaad is een eiwitbron, maar bevat daarentegen weinig essentiële aminozuren en heeft daarom als eiwitbron minder waarde voor het paard.

Er zijn verschillende supplementen op de markt ter verbetering van spieropbouw. Deze supplementen kunnen goed helpen, omdat de samenstelling is uitgekiend met een goed aminozurenpatroon, veel essentiële aminozuren en een hoge biologische waarde.

Lees hier meer over eiwitbehoefte.

Ir. Marike Jacobs (Voerconsultant & Columniste VoerVergelijk.nl)

Meer over de auteur: Marike Jacobs is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar studie schreef Marike o.a. artikelen voor PaardenSport en verder werkt ze als stalmedewerker op een pensionstal. Mennen is haar favoriete tak van de paardensport, maar voeding en verzorging, en het waarborgen van de ‘happy athlete’ vanuit dat oogpunt, hebben de meeste aandacht.

VoerVergelijk.nl brengt iedere week op de site van de Hoefslag een voedingsverhaal met nuttige tips. VoerVergelijk is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kan een bezoeker paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn.

Vergelijkbare artikelen

Reacties