Problemen bij de bevalling

Problemen bij de bevalling

0 1021

Een geboorte van een veulen blijft iets bijzonders, mits alles goed gaat en er geen complicaties optreden. Dit is helaas niet altijd het geval. Het is daarom belangrijk om goed voorbereid te zijn, zodat je in kunt schatten of het geboorteproces goed verloopt en je, indien nodig, tijdig de dierenarts kunt inschakelen. Zodra er complicaties optreden, kan namelijk elke seconde tellen!

Het geboorteproces bestaat uit drie fasen:

 1. Contractie- of ontsluitingsfase
 2. Uitdrijvingsfase
 3. Nageboorte (placenta)
Complicaties tijdens de geboorte

Er zijn helaas veel zaken die tijdens het geboorteproces mis kunnen gaan. Hieronder worden de meest voorkomende problemen besproken. Bij de uitdrijvingsfase zou je binnen enkele minuten twee hoefjes moeten kunnen zien. Zo niet, dan is de kans groot dat het veulen verkeerd ligt:

 • Verkeerde hoofdligging
  Het hoofd ligt teruggeslagen naar achteren of ligt omlaag tussen de voorbenen.
 • Eén of twee teruggeslagen beentjes
  Als je alleen een hoofdje ziet of een hoofdje en één beentje.
 • Rugligging
  Het veulen is niet goed gedraaid en ligt op zijn rug met de hoeven naar boven gericht.
 • Stuitligging
  Het veulen ligt met de achterbenen richting de vulva en deze zullen er dus ook als eerste uit komen. Het veulen kan meestal geboren worden zonder dat ingrijpen van de dierenarts.
 • Beiderzijdse heupligging
  Het veulen ligt in een achterwaartse ligging, maar heeft de achterbenen onder zich gevouwen. Je voelt of ziet als eerste een staartje.

En verkeerde ligging kan enorme complicaties geven, dus waarschuw direct je dierenarts! Deze kan het veulen meestal goed draaien. In enkele gevallen zal dit niet lukken en biedt een keizersnede de oplossing.

Andere voorkomende geboorteproblemen zijn:

 • Bij een red bag delivery heeft de placenta (de rode zak) zich te vroeg losgemaakt van de baarmoederwand en wil het tegelijk met de (witte) vruchtzak en het veulen naar buiten. Dit zal niet gaan omdat er nog vruchtwater in de rode zak zit. De merrie heeft het moeilijk en blijft persen zonder dat het water breekt.
 • De merrie kan erg ziek worden als de placenta achterblijft (aan de nageboorte blijven staan). Als de nageboorte er na 3 uur nog niet af is, is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts.
 • Als er sprake is van een incomplete nageboorte. De merrie kan erg ziek worden van deeltjes nageboorte die achterblijven.
 • Als het veulen al in de merrie is overleden, kan een foetotomie overwogen worden. Het veulen wordt dan in de merrie in stukken gesneden en in gedeelten uit de baarmoeder gehaald.

Het is belangrijk de situatie juist in te schatten en bij twijfel direct de dierenarts te bellen!

Meer over de auteur:
Iris van Gulik (paardenarts en auteur bij Paardenarts.nl): “In mei 2008 ben ik in Utrecht afgestudeerd als Erkend Paardendierenarts. Tijdens mijn studie heb ik veel stage gelopen in verschillende paardenklinieken in Nederland, Amerika en Nieuw-Zeeland. Ook heb ik twee jaar deel uitgemaakt van de Veulenbrigade, opvang van zieke en te vroeg geboren veulens. Na mijn studie ben ik meteen als paardendierenarts aan de slag gegaan bij Dierenkliniek Hellendoorn-Nijverdal en daar werk ik nog steeds met veel plezier. In 2009 ben ik naar Kentucky (Rood&Riddle, grootste paardenkliniek van de wereld) en Florida geweest om stage te lopen. In 2010 naar een paardenkliniek in Texas. Ik vind het erg leuk om op deze manier mijn kennis te verbreden en te zien wat er allemaal mogelijk is met betrekking tot behandeling van paarden. Mijn persoonlijke interesse binnen het werk gaat uit naar de interne geneeskunde (waarbij zieke pasgeboren veulens een speciaal plekje verdienen), kreupelheidonderzoek (vooral echografie), embryotransplantatie, wond behandeling en oogproblemen.”

De Hoefslag publiceert wekelijks een actueel artikel van Paardenarts.nl; het onafhankelijke platform voor paardenhouders en paardenartsen waar men (betrouwbare) informatie over paardengezondheid en -welzijn kan vinden. Paardenarts.nl schrijft in samenwerking met paardenartsen en specialisten veterinaire artikelen. Naast de Veterinaire Kennisbank biedt Paardenarts.nl handige tools voor paardenhouders zoals de Paardenarts Locator en de Ent-herinnering. Via een nieuwsbrief en Facebook blijft men op de hoogte van nieuwe en seizoensgerelateerde artikelen

Vergelijkbare artikelen

Reacties