PPID bij paarden

PPID bij paarden

0 396

De aandoening PPID (Pituitary Pars Intermedia Dysfunction) ontregelt de aanmaak van hormonen, waardoor hoefbevangenheid, een afwijkende, krullende vacht, een afwijkende lichaamsbouw en chronische infecties kunnen ontstaan. Deze ziekte komt ook bij mensen en honden voor en de meeste mensen kennen PPID als de ‘ziekte van Cushing’. De ziekte zit bij het paard echter net iets anders in elkaar, waardoor PPID een betere benaming is.

Wat is PPID precies?

Aan de basis van de hersenen bevindt zich het regelcentrum (de hypothalamus en de hypofyse) voor de aanmaak en afgifte van hormonen. Zenuwen in de hypothalamus maken de stof dopamine aan.  Dopamine is belangrijk voor het regelen en afgeven van bepaalde hormonen, zoals ACTH door een gedeelte van de hypofyse. PPID ontregelt dit gedeelte (de zogenaamde ‘pars intermedia’) van de hypofyse (‘Pituitary gland’). Als bij sommige oude paarden en pony’s de zenuwen in de hypothalamus verloren gaan, krijgt de pars intermedia onvoldoende dopamine, waardoor de aanmaak van hormonen niet meer wordt geremd. Dit heeft allerlei ziekteverschijnselen tot gevolg.

Ziekteverschijnselen bij PPID

De eerste verschijnselen van PPID zijn:

Lusteloosheid
Verminderd presteren

Daarnaast zien we vaak:

Hoefbevangenheid
Slecht verharen
Lange krullende vacht
Overmatig vet boven de ogen
Spierafname en veranderende lichaamsbouw
Abnormaal zweten rond de nek en de schouders
Veel drinken en plassen
Verminderde weerstand, wat zich kan uiten in herhaalde of chronische infecties en een vertraagde wondgenezing
Moeilijk drachtig worden en soms een spontane melkgift

In zeldzame gevallen:

Epilepsie
Blindheid

Diagnose en behandeling

Bij alle paarden met hoefbevangenheid waar geen duidelijke oorzaak aan ten grondslag ligt, is de kans aanwezig dat het paard PPID heeft.  Het is daarom belangrijk om hoefbevangen paarden en pony’s die ouder zijn dan 15 jaar te testen op PPID. Soms kan op basis van klinisch onderzoek en de ziektegeschiedenis van het paard de diagnose PPID gesteld worden. De dierenarts zal echter in veel gevallen één of meerdere bloedmonsters moeten afnemen om o.a. de concentraties van de verschillende hormonen in het bloed te bepalen. Dit betreft een eenvoudig bloedonderzoek waarvan de uitslag meestal binnen enkele dagen bekend is. Ondanks dat de ziekte niet echt te genezen is, is het behandelen van PPID zeker de moeite waard. Raadpleeg je dierenarts dan ook over de behandelmogelijkheden.

Tot en met 31 oktober 2014 loopt er een actie voor een gratis bloedonderzoek. Bekijk hier de actie.

Meer weten over de ziekteverschijnselen bij PPID, hoefbevangenheid, diagnose, behandeling en prognose? Lees hier het volledige artikel over PPID bij paarden op Paardenarts.nl.

Meer over de auteur:
Iris van Gulik (paardenarts en auteur bij Paardenarts.nl): “In mei 2008 ben ik in Utrecht afgestudeerd als Erkend Paardendierenarts. Tijdens mijn studie heb ik veel stage gelopen in verschillende paardenklinieken in Nederland, Amerika en Nieuw-Zeeland. Ook heb ik twee jaar deel uitgemaakt van de Veulenbrigade, opvang van zieke en te vroeg geboren veulens. Na mijn studie ben ik meteen als paardendierenarts aan de slag gegaan bij Dierenkliniek Hellendoorn-Nijverdal en daar werk ik nog steeds met veel plezier. In 2009 ben ik naar Kentucky (Rood&Riddle, grootste paardenkliniek van de wereld) en Florida geweest om stage te lopen. In 2010 naar een paardenkliniek in Texas. Ik vind het erg leuk om op deze manier mijn kennis te verbreden en te zien wat er allemaal mogelijk is met betrekking tot behandeling van paarden. Mijn persoonlijke interesse binnen het werk gaat uit naar de interne geneeskunde (waarbij zieke pasgeboren veulens een speciaal plekje verdienen), kreupelheidonderzoek (vooral echografie), embryotransplantatie, wond behandeling en oogproblemen.”

De Hoefslag publiceert wekelijks een actueel artikel van Paardenarts.nl; het onafhankelijke platform voor paardenhouders en paardenartsen waar men (betrouwbare) informatie over paardengezondheid en -welzijn kan vinden. Paardenarts.nl schrijft in samenwerking met paardenartsen en specialisten veterinaire artikelen. Naast de Veterinaire Kennisbank biedt Paardenarts.nl handige tools voor paardenhouders zoals de Paardenarts Locator en de Ent-herinnering. Via een nieuwsbrief en Facebook blijft men op de hoogte van nieuwe en seizoensgerelateerde artikelen.  

Hoefslag/Paardenarts

Foto: D. Rendle

Reacties