Paarden gezocht voor onderzoek naar overgewicht

Paarden gezocht voor onderzoek naar overgewicht

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) en Pavo zijn op zoek naar paarden en pony’s voor een onderzoek naar de risico’s van overgewicht bij paarden en pony’s. Zo willen ze een aanpak ontwikkelen voor paarden met overgewicht.

50 procent overgewicht

In Nederland worden ongeveer 400.000 paarden en pony’s gehouden. Veruit het grootste deel van deze paarden wordt hobbymatig gehouden en recreatief gereden. Een probleem dat met name in deze groep meer en meer wordt vastgesteld, is overgewicht (obesitas). Schattingen zijn dat ruim 50 procent van de paarden en pony’s een (veel) te ruime conditie heeft en dit is niet zonder risico. Bekende gevolgen van overgewicht zijn insulineresistentie en hoefbevangenheid, verminderde prestaties, problemen met de afgifte van warmte, verminderde vruchtbaarheid en goedaardige vettumoren in de buik (waardoor ook risico op ernstige koliek). Voor de gezondheid van een paard is het beter dat het niet te dik is. Het risico op het ontstaan van dit soort complicaties/problemen wordt dan sterk verminderd.

Wat houdt het project in?

Tijdens het gezamenlijke project wordt een groot aantal paarden een half jaar gevolgd. Deze groep bestaat uit zowel paarden met een normale conditie, als paarden met overgewicht. Daarbij is voor de paarden waarbij sprake is van overgewicht een soort ‘Weight watchers’-programma ontwikkeld: ze krijgen een speciale voeding met aangepast voedermanagement en uiteraard huiswerk ten aanzien van de activiteit en beweging. Ook worden ze tijdens de proef gemonitord op gewichtsontwikkeling en diverse belangrijke bloedparameters, die een indicatie kunnen geven of een paard risico loopt op problemen door zijn of haar overgewicht. Om de activiteit en beweging van de paarden objectief te monitoren, zal gebruik worden gemaakt van een speciaal voor paarden ontwikkelde bewegingssensor: de Equestic SaddleClip.

Paarden gezocht

Wat zoekt de Gezondheidsdienst voor Dieren? Ze zijn op zoek naar zowel paarden met een normale conditie, als paarden met overgewicht met daarbij een eigenaar die gemotiveerd is zijn/haar paard te laten volgen en in geval van overgewicht te managen volgens adviezen vanuit het project. Heb je een paard of ken je zo’n paard? Meld het dan aan. Vervolgens wordt op basis van een aantal selectie criteria gekeken of het dier inderdaad geschikt is voor deelname aan deze proef.

Wil je je paard aanmelden voor het onderzoek? Dat kan op de website van Pavo!

Bron: Persbericht Gezondheidsdienst voor Dieren (GD)
Foto: Shutterstock

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 31)

Reacties