Je paard in de groei. Wat voer je?

Je paard in de groei. Wat voer je?

0 330

De geboortegolf is weer achter de rug, de merries zijn hersteld van de bevalling, de kromme benen zijn rechtgetrokken en straks komt dan nog het spenen van al het jonge spul. En na het spenen, wat dan? De uitgebalanceerde melk, waarin precies zit wat een opgroeiend paard nodig heeft valt dan weg. En dan moet het jonge dier zelf zijn rantsoen gaan samenstellen. Althans… Daarvoor krijgt het allang niet meer de gelegenheid, wij bepalen wat de pot schaft en er moet maar worden aangenomen dat dat alles bevat om de snelle groei van het lichaam stevig op te bouwen. Maar is dat ook zo?

Mineralen

Voor veel jonge paarden geldt dat ze de aankomende jaren worden opgefokt op speciaal daarvoor ingerichte bedrijven. Wat zie je dan vaak als beleid? De hele zomer op het land zonder verdere bijvoeding. En daar gaat het mis, want in Nederland is nog amper geschikt grasland om te dienen als paardenvoeding zonder aanvulling. Mineralen tekorten zijn eerder standaard dan uitzondering en ook de calcium/fosfor verhouding is geregeld ongeschikt voor opgroeiende paarden. Met als gevolg afwijkingen in de gewrichten op latere leeftijd en risico’s op een Wobbler syndroom.

Voerstation

Het is dus belangrijk om het voer voor opgroeiende paarden aan te vullen. Zeker op grote opfokbedrijven loont het om te gaan werken met voerstations en voeding die speciaal ontwikkeld is op de bodem en het ruwvoer. Dat lijkt nu allemaal erg omslachtig en kostbaar, maar is een investering die zich op lange termijn terugbetaalt in gezondere paarden, die beter kunnen presteren. Een heel leven lang.

Over de auteur:
Drs Annette van Weezel Errens is veterinair en voedingsdeskundige en heeft het bedrijf Equilin opgezet. Meer informatie is te vinden op haar voeding blog equilin.wordpress.com en website www.equilin.nl.

Vergelijkbare artikelen

Reacties