Het overlijden van je paard

Het overlijden van je paard

0 4148

Eens komt de dag dat je afscheid moet nemen van je trouwe viervoeter. Hoe verdrietig dit ook is, denk nu al goed na over eventuele levensbeëindiging, het afscheid en de eindbestemming van het lichaam van je paard, zodat je goede keuzes kunt maken als het zover is.

Wanneer het overlijden van een paard te voorzien is, neem dan vooraf contact op met de verzekering om na te gaan wat de mogelijkheden zijn en neem de polis goed door. De kosten hangen heel erg af van de keuzes die je maakt, dus laat je goed informeren! Er bestaan bovendien aparte uitvaartverzekeringen voor paarden. Hieronder staan een aantal zaken waarmee je te maken kunt krijgen.

Euthanasie

Euthanasie wordt uitgevoerd door een dierenarts door toediening van een overdosis slaapmiddel. Als het paard nog kan worden vervoerd is het mogelijk dit op de praktijk te laten doen, waar ook afscheid kan worden genomen. Vindt de euthanasie op stal plaats, houd er dan rekening mee dat dit later het verwijderen van het lichaam kan bemoeilijken.

Slachten

De meeste mensen brengen hun paard liever niet naar de slacht, maar dit levert tenminste nog iets op. Slachten is niet altijd mogelijk; hieraan zijn voorwaarden verbonden. De slachterij kan je informeren over het eventuele vervoer en de mogelijkheid om afscheid te nemen.

Destructie en crematie

Gaat het paard niet naar de slacht maar sterft het een natuurlijke dood of door euthanasie, dan kan er na het overlijden worden gekozen voor destructie (door Rendac) of crematie. Begraven is in Nederland verboden. Bij destructie wordt het paard opgehaald (dat kan op verschillende manieren) en zal het kadaver worden verwerkt tot biobrandstof. Er bestaan daarnaast paardencrematoria. Cremeren is duurder dan destructie. Informeer dus altijd naar de mogelijkheden en de kosten.

Paardenpaspoort

Stuur na het overlijden het paardenpaspoort op naar de paspoortuitgevende instantie zodat het overlijden kan worden opgenomen in het stamboek. Per stamboek kan de procedure verschillen. Neem voor meer informatie contact op met de KNHS (Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie).

Afscheid

Afscheid nemen van een paard valt vaak zwaar, zeker voor kinderen of wanneer het paard op een zorgboerderij staat. Besteed dan aandacht aan de communicatie rondom het overlijden, want dit kan veel onrust veroorzaken. Denk er daarnaast over na of je een aandenken aan je paard wil bewaren, en in welke vorm.

Dit is een samenvatting. Lees het volledige artikel ‘Als je paard komt te overlijden’ op Paardenarts.nl voor meer informatie, tips en een indicatie van de kosten.

 

De Hoefslag publiceert wekelijks een actueel artikel van Paardenarts.nl; het onafhankelijke platform voor paardenhouders en paardenartsen waar men (betrouwbare) informatie over paardengezondheid en -welzijn kan vinden. Paardenarts.nl schrijft in samenwerking met paardenartsen en specialisten veterinaire artikelen. Naast de Veterinaire Kennisbank biedt Paardenarts.nl handige tools voor paardenhouders zoals de Paardenarts Locator en de Ent-herinnering. Via een nieuwsbrief en Facebook blijft men op de hoogte van nieuwe en seizoensgerelateerde artikelen.  

Foto; Remco Veurink

Reacties