Onderzoek naar rugproblemen

Onderzoek naar rugproblemen

0 322
Rhinopneumie geconstateerd op een stal in het Land van Maas en Waal.

Een veel voorkomend probleem bij paarden is rugpijn, waarbij de klachten ook sterk kunnen variëren. Denk bijvoorbeeld pijn bij borstelen en/of aanraken van de rug, protest bij het opzadelen, scheefdragen van de staart, met de staart zwiepen tijdens het rijden, steigeren, bokken en/of staken tijdens het rijden, overspringen in galop, overkruist galopperen. Gelukkig zijn er tegenwoordig goede mogelijkheden om rugproblemen te diagnosticeren en behandelen.

Onderzoek naar rugproblemen

Bij verdenking van rugproblemen bij het paard zal de paardenarts vaak beginnen met een uitgebreid onderzoek van het bewegingsapparaat. Vaak is het rugprobleem secundair, wat betekent dat het bijvoorbeeld veroorzaakt wordt door een kreupelheid. Als het paard bijvoorbeeld licht kreupel is aan een been, zal het proberen dit te ontlasten door scheef te gaan lopen. Hierdoor kunnen rugklachten ontstaan.

De paardenarts zal het paard tijdens het onderzoek goed bekijken op de rechte lijn, de harde en zachte volte en zal indien nodig buigproeven van de benen uitvoeren. Hij of zij kan zo bekijken of het paard al dan niet kreupel is en hoe het zit met de bewegelijkheid van de rug. Bij het bekijken van de rug van het paard wordt gelet op bouw, lengte en eventuele verminderde omvang van de spieren (spieratrofie). Dit laatste duidt vaak op de aanwezigheid van rugpijn. Ook let de paardenarts op de aanwezigheid van eventuele witte haren en/of drukplekken door bijvoorbeeld een slecht passend zadel. Daarna zal hij of zij de rug met de hand onderzoeken door te voelen naar de spieren en de uitsteeksels van de wervelkolom en zo stijve en pijnlijke gebieden opsporen. Ook zal de rug naar links en rechts gebogen worden en laat de paardenarts de rug opbollen door te drukken op drukpunten om te bekijken of er een beperking zit in deze bewegingen. Ook zullen alle wervels één voor één getest worden op eventuele blokkades. De ligging van het zadel maar ook het zadel zelf zullen goed bekeken worden en indien nodig zal de beweging onder het zadel beoordeeld worden door het paard voor te laten rijden.

Röntgenfoto’s

Aansluitend kan de paardenarts röntgenonderzoek doen naar het pijnlijke gedeelte van de rug. Röntgenfoto’s laten de benige structuren van de rug zien. Zo kan de arts beoordelen of er bijvoorbeeld artrose van de facetgewrichten in de rug aanwezig is of dat de spinaaluitsteeksels (doornuitsteeksels) te dicht bij elkaar staan (ook wel ‘kissing spines’).

Echografie

Naast botten bestaat de rug natuurlijk ook uit weke delen als pezen, banden en spieren. Deze delen kan de paardenarts met echografie beoordelen. Echografie maakt gebruik van geluidsgolven van ultrasoon geluid (geluid met een hele hoge frequentie). De reflecterende geluidsgolven worden omgezet in een elektrisch signaal, waar de computer een beeld van maakt.

Meer weten over de behandeling van rugproblemen bij paarden? Lees hier het volledige artikel over Rugproblemen bij paarden op Paardenarts.nl.

Meer over de auteur:
Iris van Gulik (paardenarts en auteur bij Paardenarts.nl): “In mei 2008 ben ik in Utrecht afgestudeerd als Erkend Paardendierenarts. Tijdens mijn studie heb ik veel stage gelopen in verschillende paardenklinieken in Nederland, Amerika en Nieuw-Zeeland. Ook heb ik twee jaar deel uitgemaakt van de Veulenbrigade, opvang van zieke en te vroeg geboren veulens. Na mijn studie ben ik meteen als paardendierenarts aan de slag gegaan bij Dierenkliniek Hellendoorn-Nijverdal en daar werk ik nog steeds met veel plezier. In 2009 ben ik naar Kentucky (Rood&Riddle, grootste paardenkliniek van de wereld) en Florida geweest om stage te lopen. In 2010 naar een paardenkliniek in Texas. Ik vind het erg leuk om op deze manier mijn kennis te verbreden en te zien wat er allemaal mogelijk is met betrekking tot behandeling van paarden. Mijn persoonlijke interesse binnen het werk gaat uit naar de interne geneeskunde (waarbij zieke pasgeboren veulens een speciaal plekje verdienen), kreupelheidonderzoek (vooral echografie), embryotransplantatie, wond behandeling en oogproblemen.”

De Hoefslag publiceert wekelijks een actueel artikel van Paardenarts.nl; het onafhankelijke platform voor paardenhouders en paardenartsen waar men (betrouwbare) informatie over paardengezondheid en -welzijn kan vinden. Paardenarts.nl schrijft in samenwerking met paardenartsen en specialisten veterinaire artikelen. Naast de Veterinaire Kennisbank biedt Paardenarts.nl handige tools voor paardenhouders zoals de Paardenarts Locator en de Ent-herinnering. Via een nieuwsbrief en Facebook blijft men op de hoogte van nieuwe en seizoensgerelateerde artikelen.

Foto: Paardenarts.nl

Vergelijkbare artikelen

Reacties