Hoe onderhoud ik mijn weiland?

Hoe onderhoud ik mijn weiland?

0 3795
herpes paarden

Veel paarden gaan in het voorjaar weer de wei op. Maar dat kleine beetje grond wat we onze paarden vaak beschikbaar stellen, heeft gedurende het seizoen veel te lijden. De meeste paardeneigenaren hebben weinig verstand van weideonderhoud, waardoor het weiland er binnen afzienbare tijd uitziet als een verdroogd zandveldje. Goed onderhoud maakt het verschil en verkleint het risico op problemen zoals zandkoliek en hoefbevangenheid.

1. Bodemonderzoek en bemesting
Laat een bodemonderzoek uitvoeren (bijvoorbeeld door BLGG) om te bekijken hoe de voedingstoestand van de bodem is. Een daarop afgestemde bemesting zorgt ervoor dat het gras goed kan groeien, waardoor er minder kans is op verhoogde suikergehaltes in het gras en onkruiden ook minder kans krijgen.

2. Gebruik een speciaal graszaadmengsel
De meeste weilanden in Nederland zijn ingezaaid met raaigras. Dit is een hoogproductieve grassoort die vooral voor melkkoeien zeer geschikt is. Raaigras heeft een hoger groeipunt en kan slecht tegen kort afgrazen. Speciaal voor paarden bestemde graszaadmengsels bevatten andere grassoorten die beter bestand zijn tegen vertrapping en kort afgrazen.

3. Omweiden
Lang niet iedereen heeft zoveel weiland dat omweiden mogelijk is. Indien dit wel mogelijk is, maar er gebruik van. Het weiland krijgt zodoende ‘rust’ en het gras kan aangroeien voordat onkruid de overhand neemt.

In de zomer, wanneer het gedurende langere tijd erg warm en zonnig is (in sporadische gevallen…), is het aan te raden om het weiland te sproeien. Een droge periode kan een heel weiland om zeep helpen, waarna onkruid de overhand krijgt en er soms zelfs opnieuw ingezaaid moet worden.

Lees meer over onderhoud van het weiland 

Ir. Marike Jacobs (Voerconsultant & Columniste VoerVergelijk.nl)

Meer over de auteur: Marike Jacobs is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar studie schreef Marike o.a. artikelen voor PaardenSport en verder werkt ze als stalmedewerker op een pensionstal. Mennen is haar favoriete tak van de paardensport, maar voeding en verzorging, en het waarborgen van de ‘happy athlete’ vanuit dat oogpunt, hebben de meeste aandacht.

VoerVergelijk.nl brengt iedere week op de site van de Hoefslag een voedingsverhaal met nuttige tips. VoerVergelijk is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kan een bezoeker paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn.

Foto: Remco Veurink

Reacties