Nieuw paard: wat moet je voeren?

Nieuw paard: wat moet je voeren?

0 555

Een nieuwe aanwinst op stal is genieten. Maar wat moet hij eten? Met ‘hij ziet eruit alsof hij 3 kilo brok per dag kreeg, dat zullen we nu ook maar doen’ kun je een heel eind komen, maar dit is niet de juiste weg. Hoe bepaal je het rantsoen voor je nieuwe paard?

1. Vraag de oude eigenaar!
De beste manier: stel de vorige eigenaar de juiste vragen. Hoeveel ruwvoer, wat voor soort ruwvoer, kreeg het paard ook stro (of lag dat in de stal), vers gras, hoe vaak ruwvoer per dag, welk krachtvoer (merk!), hoeveel krachtvoer (in scheppen of kilo’s?), hoe vaak per dag, welke voertijden, etc. etc.. Stel elke vraag die in je op komt. Let wel op: eigenaren van pensionpaarden weten vaak niet precies wat, hoeveel en wanneer er wordt gevoerd!

2. Beoordeel het vorige rantsoen
Nog steeds zijn er veel paardeneigenaren die zich ofwel niet interesseren voor voeding en daarom een ‘raar’ rantsoen samenstellen, of die zich wel interesseren maar de verkeerde informatie hebben gekregen. Een goed rantsoen bevat in ieder geval voor het merendeel goede kwaliteit ruwvoer en slechts een beperkte hoeveelheid krachtvoer. Een rantsoen met 7 kilo krachtvoer (in totaal, ook producten zoals maïsvlokken en muesli horen hierbij!) moet niet serieus worden genomen en zo snel mogelijk worden aangepast.

3. Langzaam omschakelen
Al was het oude rantsoen nog zo onlogisch, veranderingen moeten altijd langzaam worden doorgevoerd. Indien nodig dus langzaam de hoeveelheid ruwvoer verhogen en de hoeveelheid krachtvoer rustig afbouwen. Verder is het verstandig om een nieuw merk of andere soort krachtvoer ook langzaam te introduceren. Trek voor rantsoenveranderingen minimaal twee weken uit.

Bij een nieuw paard en een nieuw rantsoen is het des te belangrijker om de conditie en het functioneren van het paard goed in de gaten te houden. Vermagering kan met stress door verhuizing te maken hebben. Geef je nieuwe paard in zo’n geval bij voorkeur onbeperkt ruwvoer en niet meer krachtvoer. Hierdoor zal hij zich alleen maar meer gestrest gaan voelen. (Foto: Remco Veurink)

Lees meer over het samenstellen van een rantsoen.

Ir. Marike Jacobs (Voerconsultant & Columniste VoerVergelijk.nl)

Meer over de auteur: Marike Jacobs is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar studie schreef Marike o.a. artikelen voor PaardenSport en verder werkt ze als stalmedewerker op een pensionstal. Mennen is haar favoriete tak van de paardensport, maar voeding en verzorging, en het waarborgen van de ‘happy athlete’ vanuit dat oogpunt, hebben de meeste aandacht.

VoerVergelijk.nl brengt iedere week op de site van de Hoefslag een voedingsverhaal met nuttige tips. VoerVergelijk is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kan een bezoeker paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn.

Vergelijkbare artikelen

Reacties