Voeding voor paard met diarree

Voeding voor paard met diarree

0 1438

Diarree kan door de meest uitlopende dingen worden veroorzaakt. Vaak ligt er een plotselinge verandering in het rantsoen aan ten grondslag, zoals in het voorjaar, wanneer de paarden weer het weiland op gaan. Diarree zorgt voor een verminderde opname van voedingsstoffen en verlies van vocht. Waar moet je op letten wanneer je paard diarree heeft?

1. Oorzaak wegnemen
Wanneer de diarree optreedt na een verandering in het rantsoen, is deze verandering waarschijnlijk te snel doorgevoerd. Voor een rantsoenverandering wordt vaak een richtlijn van twee weken aangehouden, maar bij sommige paarden kan het nodig zijn om drie of vier weken aan te houden. Diarree kan natuurlijk ook een andere oorzaak hebben; probeer deze te achterhalen en weg te nemen.

2. Water
Dunne mest bevat veel water, waardoor een paard veel vocht kan verliezen. Zorg ervoor dat er ten allen tijde vers water van goede kwaliteit beschikbaar is, zodat het paard zijn vochtgehalte op peil kan houden. Slobber kan in extra vocht voorzien, maar is vanwege het hoge zetmeel- en suikergehalte meestal ongeschikt voor gebruik bij paarden met een verstoorde spijsvertering.

3. Darmen tot rust brengen
Goede kwaliteit ruwvoer helpt de darmen en darmflora tot rust te komen. Haverschillen of haverschilpellets kunnen goed dienst doen bij diarree en andere darmproblemen. Deze bevatten oplosbare – en onoplosbare koolhydraten in de juiste verhoudingen, waardoor de mest verbetert.

Wanneer een paard ernstige diarree heeft gehad of gedurende langere tijd dunne mest, kan de darmflora behoorlijk uit balans zijn gebracht. Pre- en probiotica in combinatie met goed ruwvoer en een zorgvuldig gekozen krachtvoer kunnen in overleg met een dierenarts en voerspecialist helpen deze balans te herstellen.

Lees meer over voeding en diarree.

Ir. Marike Jacobs (Voerconsultant & Columniste VoerVergelijk.nl)

Meer over de auteur: Marike Jacobs is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar studie schreef Marike o.a. artikelen voor PaardenSport en verder werkt ze als stalmedewerker op een pensionstal. Mennen is haar favoriete tak van de paardensport, maar voeding en verzorging, en het waarborgen van de ‘happy athlete’ vanuit dat oogpunt, hebben de meeste aandacht.

VoerVergelijk.nl brengt iedere week op de site van de Hoefslag een voedingsverhaal met nuttige tips. VoerVergelijk is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kan een bezoeker paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn.

Vergelijkbare artikelen

Reacties