Krachtvoerfabel: eiwit is slecht

Krachtvoerfabel: eiwit is slecht

0 2749

Vroeger dacht men dat eiwit de veroorzaker was van hoefbevangenheid. Ook al is ondertussen onomstotelijk bewezen dat niet eiwit, maar suikers hieraan ten grondslag liggen, de angst voor eiwit is blijven bestaan. Een teveel aan eiwit in het rantsoen zou problemen veroorzaken zoals dikke benen, eiwitbulten, etc. Het is waar dat een gróót overschot aan eiwit in het rantsoen vermeden moet worden. Paarden kunnen echter ruim drie keer hun behoefte aan eiwit prima verdragen. En bovendien: een eiwittekort leidt veel sneller tot ernstigere problemen.

Problemen door eiwittekort!

Tegenwoordig hebben veel meer paarden een probleem door eiwittekort, voornamelijk door veranderingen en trends in krachtvoeders, maar ook ruwvoer speelt een rol. Structuurrijk, arm hooi is bijvoorbeeld erg arm aan eiwit. Voer je daarnaast ook nog eens weinig tot geen (eiwitarm) krachtvoer, dan is de kans op een eiwittekort, ook bij sobere rassen, groot.

Een eiwittekort heeft belangrijke gevolgen

Eiwitten zijn noodzakelijk als bouwstof voor de spieren en vervullen daarnaast nog tal van functies in het lichaam. Wanneer een paard te weinig eiwitten binnenkrijgt, zal de spieropbouw stagneren of zal het paard zelfs spiermassa verliezen. Wanneer het eiwittekort lange tijd speelt, kunnen ook overige functies, zoals de aanmaak van verteringsenzymen en hormonen, hieronder lijden, met alle gevolgen van dien.

De eiwitkwaliteit is ook belangrijk

Een eiwittekort is vaak meer een tekort aan bepaalde aminozuren (de bouwstoffen van eiwitten) dan aan eiwit op zich. Dit kan betekenen dat het totale eiwitgehalte in het rantsoen hoog genoeg is, maar dat de kwaliteit van het eiwit, de verteerbaarheid en het aminozurenprofiel (welke aminozuren in welke mate aanwezig zijn), niet voldoende zijn. Dit kan worden opgelost door een hoogwaardig aminozurensupplement bij te voeren, of voor een beter, rijker ruwvoer en krachtvoer te kiezen.

De materie rondom tekorten en overschotten aan eiwitten en aminozuren is complex, maar laat je niet verleiden om je te concentreren op een zo laag mogelijk eiwitgehalte in het rantsoen. Voor veel paarden, en zeker voor sobere rassen, is een laag suiker- en zetmeelgehalte een veel belangrijker aandachtspunt.

Lees meer over eiwit.

Ir. Marike Jacobs (Voerconsultant & Columniste VoerVergelijk.nl)

Meer over de auteur: Marike Jacobs is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar studie schreef Marike o.a. artikelen voor PaardenSport en verder werkt ze als stalmedewerker op een pensionstal. Mennen is haar favoriete tak van de paardensport, maar voeding en verzorging, en het waarborgen van de ‘happy athlete’ vanuit dat oogpunt, hebben de meeste aandacht.

VoerVergelijk.nl brengt iedere week op de site van de Hoefslag een voedingsverhaal met nuttige tips. VoerVergelijk is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kan een bezoeker paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn.

Foto: Remco Veurink

Vergelijkbare artikelen

Reacties